Sex på gata
Med et stadig mer sex-fokusert mediebilde, og fenomener som ‘hot girl summer’ over hele Tiktok, kan man ofte kjenne på at det er mye sex i monitor. Men hva er dama og mannen i gata sine tanker? Stoff har snakket med seks personer, og stilt dem spørsmålet: «I hvilken grad er sex nødvendig for et fullverdig liv?»
21. april 2024

Frida Hidle Gravdal (24)

Siden vi vet at aseksuelle finnes, så blir jo svaret på spørsmålet at sex ikke trenger å være viktig for et fullverdig liv. Det hadde vært greit å ikke måtte forholde seg til sex hele tiden, og at det alltid skal påvirke romantiske relasjoner. Man kunne tenkt på andre ting. Men personlig så tror jeg jo at et liv uten sex hadde vært litt kjipt.

Jeg mener også at siden vi ofte ser 15- og 16-åringer som har ekstremt avanserte sex-liv på TV, så finnes det et visst form for sexpress. Det er i hvert fall en illusjon der. Da jeg var ung, hadde jeg en innbilning om at folk hadde sex mye tidligere enn de egentlig hadde. Det var lagt fram som ekstremt vanlig at 16-åringer hadde sex med massevis av folk.

Christine Konar-Steenberg (56)

Jeg tror at for enkelte er ikke sex nødvendigvis viktig for et fullverdig liv. Selv om de kan være glad i fysisk kontakt fra partner og familiemedlemmer, trenger de ikke å ha behov for den typen intimitet. Men for meg personlig, vil jeg si at sex er viktig. Jeg har to barn på college og én 23-åring. Ut fra mine erfaringer, så håper jeg jo at sex vil være noe de også får oppleve, og finne glede i. Jeg tror sex er en måte man kan kjenne sterk nærhet til en annen person, og det ønsker jeg for dem. Samtidig ville jeg jo respektert det hvis det ikke var viktig for dem. Men når jeg spør barna mine om kjærlighetslivet deres, vil de ikke fortelle meg noe. Sønnen min beskyldte meg til og med for å være ‘bicurious’, og det stemmer ikke i det hele tatt. Men hvorfor skulle jeg ikke vært nysgjerrig på ungenes kjærlighetsliv? Jeg spør om skolen, om de spiser nok grønnsaker, om de får nok søvn og hvordan det går mentalt. Tatt i betraktning at alle ungene mine flyttet hjemmefra for college, så vil jeg gjerne være trygg på at de har sunne forhold. Så det forteller jeg dem. Svaret deres er som regel “OK, mom. If anything comes up, I’ll let you know”. Men jeg har ikke hørt noe.

Andreas Halvorsrud (26)

Som lektorstudent og leder for Norsk lektorlags studentforening, så tenker jeg at på en generell basis, så er temaet veldig viktig. Det er også veldig viktig at vi har et sunt forhold til sex, og god undervisning på dette i skolen. Alle skal føle åpenhet og trygghet rundt det å snakke om temaet sex.

Jeg tenker at spesialundervisningen har forbedret seg mye, hvertfall siden jeg gikk på skolen. Nå tar man blant annet inn flere medisinstudenter i undervisningen, som gjerne er yngre enn lærerne. De kan snakke om litt mer enn bare kjønnssykdommer, for tidligere er det kun det man har lært om i seksualundervisningen. Det er viktig å ha med seg at sex er veldig mye mer enn det. Jeg tror mange naturfaglærere også er fornøyde med at man kan få litt bistand der. Det viktigste er at eleven får et naturlig godt forhold til sex, og at de kan prate om det i et trygt miljø.

Vebjørn Olsen (23) og Sondre Valestrand Næss (21)

Jeg tror sex er relativt nødvendig, men det varierer nok fra person til person. Personlig tror jeg det er lurt å få en familie. Det er jo veldig individuelt hvor høyt man setter sex, men den gleden det gir å ha intim kontakt med partneren sin, synes jeg er viktig, sier Vebjørn.

Jeg er helt enig. Men jeg tror ikke det er nødvendig å ha sex hele tida, du kan være singel og glad, liksom, sier Sondre.

Nora Grøvdal (24)

For meg så er nok sex nødvendig for å kunne få en god kontakt med en partner. Men jeg skjønner at det sikkert er folk som ikke har like stort behov. Ofte er det mye forventninger fra gutter. Jeg orker ikke å gå på tinderdate lenger, for da tenker de bare at man skal ligge. Jeg har jo egentlig mest lyst på et ordentlig forhold. Jeg er ferdig med å dra på byen for å finne meg et ligg, den tiden er over.