Høyden, frivillighet og toalettkalkulator
Høyden slapp artister, Stoff sendte journalister. Enkelt og greit.
22. april 2024

For fjerde gang skal Høydenfestivalen arrangeres i Nygårdsparken, og Stoffs utsendte tok turen til Café Opera for et innblikk i hva vi kan forvente oss i august. Det var som forventet god stemning på slippfesten, men vi var mer opptatt av selve «slippet» og mindre av «festen». Vi sa en gang at Jungelfest er «best på booking», men Høydenfestivalen imponer også stort med Todd Terje, Kaja Gunnufsen, 9 grader nord, Sjøbadet og Lekende Lett. Fett! Men har det vært «lekende lett» å booke alle disse? Todd Terje er jo «en litt sjenert type», og Kaja Gunnufsen «har vært litt stille de siste årene», som vi senere fikk høre av programansvarlig. 

«– Vi får jo ikke lønn, da.»

Vi danset oss gjennom mengden for å huke tak i festivalsjef Aurora Gropen og programansvarlig Eivind Gjerde. Mellom sigg, pils og jevnlige spørsmål om «har dere light?» fra festdeltagere, gjennomførte vi et intervju med musikk fra Soccer Moms dunkende i bakgrunnen. 

Aurora Gropen og Eivind Gjerde er tydelige på at de vil lage en festival som er for alle.

Å booke for studenter

Gropen har lang erfaring med Høyden, som hun ble medlem av i 2021, før hun i år har blitt festivalansvarlig. Gjerde ble med i fjor og er programansvarlig, som vil si at at han har ansvar for aktiviteter, det som skjer på scenen og booking. Han er generelt veldig fornøyd med bookingen i år, og er for eksempel personlig en stor fan av Todd Terje.

— Vi er veldig fornøyd med at vi har fått til tre lokale artister. Jeg så Sjøbadet og Lekende lett på Vill Vill Vest, og ville gjerne ha dem på Høyden. Også er 9 grader nord aktuelle med mange kule festivaler i sommer og Spellemann, som er veldig stas, sier Gjerde.

Hva tenker dere på når dere booker for studenter?

— Vi har lyst til å nå ut til så mange som mulig. Samtidig vil vi bevare en lokal forankring, og løfte frem unge som vi føler fortjener en litt større scene. I tillegg er mangfold i sjanger og kjønn viktig, forteller Gjerde.

 Gropen forklarer at de prøver å ha en god kombinasjon av veletablerte og nyere artister.

— Mange av de artistene vi har hatt tidligere har jo blitt større i etterkant. Vi prøver å finne perler og fremme disse, sier Gropen.

 

Billig og frivillig 

Videre forteller Gropen at Høyden er opptatt av at studenter ikke skal trenge å vrenge lommeboka for å kunne dra på festival. 

— Studenter er jo veldig kultur- og musikkinteresserte, og det som hindrer mange i å dra på festival, kino, teater eller konsert, er at det er dyrt. Så da håper jeg vi kan være et tilbud for alle. 

Når vi spør hvordan de holder prisene nede, får vi en trillende latter og et enkelt:

— Vi får jo ikke lønn, da. 

Gropen mener at Høyden er et unikt konsept fordi de ikke bare treffer bredt med sjanger og publikum, men også med de frivillige medlemmene, som representerer alle fakultetene på UiB og fem forskjellige studieinstitusjoner. Hun tror at når man velger å gjøre noe helt frivillig betyr det at man er enda mer gira. 

— De som er frivillige er så flinke. Jeg har aldri vært borti en gjeng som gir så mye av seg selv for et prosjekt, forteller Gropen. 

— Det er det som er så fint med de som er med i Høyden. Du vet at medlemmene ikke har annet insentiv enn at de har lyst til å være der. Du merker det særlig på festivaldagene der folk virkelig gir alt, skyter Gjerde inn. 

Lenge leve frivilligheten!

Denne boksen skulle egentlig bare bli brukt som dørstopper, men dette stoppet ikke oss.

Hudkreft?!

Men hey! Hvem møtte vi i døra? Ikke oss selv, men det Oslobaserte punkbandet Hudkreft, som jo faktisk spilte på Høydenfestivalen i 2022! Hudkreft var ikke vonde å be da vi etterspurte et intervju:

— Vi tar en navnerunde. Roksana med ks. 

— Leah med h til slutt. 

— Johannes med h og to n-er og s på slutten. 

— Stella med S og t og e og to l-er og a.

 

Dere var jo på Høydenfestivalen for to år siden?

— Ja, i 2022. Det er den verste konserten vi har spilt…ever. Lyden ble borte hele tiden, forteller Johannes.

— Folk prøvde å redde stemningen, men vekterne lot ikke folk moshe, fortsetter Roksana. 

Vi ga bandet muligheten til å si noen ord til vekterne.

— Gi faen, svarer Johannes.

 

Da vi kommenterte at Hudkreft hadde vendt tilbake til Høyden, fortalte de at det primært var for å sjekke ut hvor ting skjedde i by’n, og med en hint av ironi i stemmen at Karl Ove Knausgård også hang på Café Opera i sin tid.

— At det er slippfest for Høyden er helt tilfeldig, forteller bandet.

Johannes sier at Høydenfestivalen sikkert blir bra i år, og når vi spør bandet hva de synes det beste med festivalen er svarer de unisont:

— Nygårdsparken.

Hudkreft stakk innom slippfesten.

Det finnes en toalettkalkulator

Vi fikk under intervjuet med Gropen og Gjerde høre en hel del om komplisert planlegging og logistikk, og alle små eller store detaljer som må tas hensyn til når man lager festival. Da vi hørte rykter om et 40-sider langt beredskapsdokument ble vi klamme i hendene av tanken på å være ansvarlig for alt dette. Heldigvis hørtes det ut som begge lederne hadde full kontroll. Kudos! 

«– Når man velger å gjøre noe helt frivillig betyr det at man er enda mer gira.»

Høyden må så klart ta høyde for hvor mange som skal bæsje på festival. Et lite rykk kom ufrivillig fra munnvikene våre da lederne fortalte dette. Til og med vår egen fotograf løftet hodet fra kamera med en pirret interesse. 

— Det finnes en toalettkalkulator, sier Gropen med et lite smil.

En toalettkalkulator?! Vi bryter ut i et noe overdrevent latterbrøl. Kanskje har vi humoren til en treåring. Uansett ble vi fascinerte, og googlet senere “toalettkalkulator”. Vi valgte den første og beste, og eksperimenterte ved å skrive inn antall gjester, prosentandel kvinner, og om det skulle drikkes øl. Og vips, så fikk vi vite hvor mange doer det trengtes. Kanskje det ikke er så vanskelig å drive festival allikevel? Neida.

 

Seriøse dilemmaer

Vår engasjerte fotograf spør hva lederne hadde gjort hvis det kom en tsunami.

— Vi har en plan for ekstreme værforhold, men det er ikke så gøy for dere å høre på, svarte Gropen.

Hun skulle bare visst. 

 

Vi spør så hva de hadde gjort hvis Kaja Gunnufsen sin gitar hadde tatt fyr, og hun hadde slengt den ut i publikum. 

– Da må man jo først stoppe alt, også går vaktene inn og fjerner publikum. Så ringes brannvesenet, og området sikres. Hvis situasjonen er løst og det er trygt nok til å åpne området kan publikum slippes inn igjen, forklarer Gropen.

Det er jo forsåvidt logisk.