Når det nye Sentralbadet åpner, er det viktigste de gjør å ha billig pils på menyen
22. april 2024

Flåsete utsagn? Absolutt. Clickbait? Kanskje. Men det ligger et helt ekte poeng her som er verdt å ha i bakhodet.  

Etter mange år på flyttefot skal endelig BIT Teatergarasjen og Carte Blanche få et nytt tilholdssted i det gamle Sentralbadet. Prosjektet har vært planlagt i lang tid, og tar i bruk et ikonisk bygg, samtidig som det gir fast husrom til samtids- og performance-teater og moderne dans. Alt ligger altså til rette for et bygg som vil bli en avgjørende og nyskapende del av Bergens kulturliv.

Den fellen Sentralbadet likevel risikerer å havne i, er den samme som flere kulturinstitusjoner i Bergen allerede befinner seg i: Mangel på studenter i publikum. 

Kulturlivet i Bergen og studentmassen er gjensidig avhengig av hverandre, den ene for å sikre et aktivt kulturtilbud for den søkende studerende, den andre for å sikre inntekt og besøkende, i tillegg til å fornye og utfordre det tilbudet som finnes.

Om du har satt foten inn på DNS i det siste, har du kanskje fått med deg at gjennomsnittsalderen ligger på godt over 50. Samtidig er det som regel manglende interesse og engasjement i studentmassen som får skylda. Det tror jeg er feil.

Problemet ligger i at kulturtilbudene i Bergen ikke retter seg etter studenter. Joda, er du Teatertjommi hos DNS får du billigere billett. Men har du egentlig følt deg kjempevelkommen der, sånn utover det? Eller føler du deg litt malplassert? Jeg tror mange opplever sistnevnte, og det gjør meg umåtelig trist på både studenters og teatrenes vegne. 

Om vi fortsetter i samme spor, risikerer vi å havne i samme situasjon som Litteraturhuset, et lokale som heller ikke akkurat er overbefolket av studenter. Det er ingenting som får meg til å føle meg mindre velkommen enn 0.4-pils til 125 kroner. Ingen studentpris. Der hører vi jo ikke til. Samtidig snakker man om manglende deltakelse på kulturarrangementer som om studenter i all hovedsak er late og kjedelige. Det gjør meg forbanna. 

For at et lokale som tilbyr kulturarrangementer skal bli besøkt av studenter, må det være et sted det gir mening for dem å oppholde seg også utenfor programmet. Hæ, var du ikke på Matias Faldbakken-samtalen vi arrangerte i går? Nei, jeg pilsa. Hadde dere hatt ålreit pilspris, hadde det kanskje vært hos dere istedenfor. Jeg digger jo Faldbakken.

Når Sentralbadet åpner i 2026, er det helt avgjørende at studenter føler seg velkomne; at de føler at de har noe der å gjøre. Nøkkelen da er, helt på ekte, billig pils. Dette er ikke en refs av noen som helst, men snarere et genuint ønske om å gjøre Sentralbadet til en kulturarena alle kan ta del i. Joda, det er selvfølgelig fint om billettene er reduserte, og om innholdet er relevant, men for å tilgjengeliggjøre selve stedet som et reelt alternativ å oppholde seg på, også gjerne utenom arrangementer, må det faktisk være mulig å ta seg en pils der. 

Studenter vil drikke pils. Også på kulturarrangementer. Vi kommer hvis dere lar oss.