Tre kule folk forteller deg hva du skal gjøre
Dersom du skulle ha problemer med å finne det ut selv.
6. mai 2024
Foto: Li-Lian Ahlskog Hou

Miss Tati, DJ

Vær realistisk og ta med deg en stor bag med selvinnsikt på livets skole. Vis meg hvem du omgås, så skal jeg fortelle deg hvem du er – det tidløse ordspråket avslører så mye. Husk å sette grenser så du ikke blir utslitt, ta vare på deg først. Det er lett å holde alt inne og overtenke, noe som resulterer at man blir engstelig – så gi beskjed når noe plager deg. Samtidig må du også tåle at ikke alle kommer til å være enig i det du sier og mener. Vi sier og gjør ting som irriterer andre, fordi ingen er perfekte. Realiteten er at jeg og du kommer til å stå i veien for noen fordi vi er alle verdensmestere på å være drittsekker. Ironisk at vi alltid er mer oppmerksomme på hva alle gjør mot oss, enn det vi selv gjør mot andre. Du kan ikke kontrollere HVA folk sier eller tenker om deg, men du kan kontrollere HVORDAN du reagerer og føler deg om det. Ikke gi dårlige personer eller episoder makt, ved å la disse livshendelsene definere deg. Tanker er bare tanker, meninger er bare meninger, følelser er bare følelser – de er ikke en matematisk sannhet. Å dvele på negativitet er som å trykke på en spillautomat; du blir fort hekta på å være deppa. Det som hjelper meg i livet er å tenke på at alle har det vanskelig, så hvordan vi reagerer på vanskelighetene i livet er det som gjør oss sterkere. Som en muskel som trenger trening for å takle tyngre løft. Det gir oss også en erfaring som gjør at vi kan hjelpe andre som går gjennom det samme. «Remember life is a gym membership with a very complicated cancellation policy” – Rudy Francisco

Foto: Privat

Jonas «Dr Jones» Jeremiassen Tomter, produsent og programleder

For det første: jeg føler meg ikke særlig kul. Jeg har alltid tenkt på meg selv som UKUL, men jeg kan jo prøve å si noe smart. Noe ukult.

Jeg visste allerede da jeg gikk i 8. klasse at jeg ville bli skuespiller, lage radio og fotografere. Det har gitt livet mitt retning – og er det en ting jeg kan anbefale, ja så er det retning!

Livet er så absurd og rart og morsomt og vondt og vanskelig. Det er lov å være forvirra, fortvila og forbanna, men noe konkret: noe du virkelig vil, kan være en liten hjelp på den kronglete stien, som livet er.

Jeg var heldig som visste akkurat hva jeg ville da jeg var ganske ung! Nå er jeg blitt 36 år (og har oppfylt mange av drømmene mine… det er ikke nødvendigvs en bra ting…)

Mitt råd til deg som ikke vet hva du vil eller som ikke har noen konkrete mål: let etter dem! Kanskje vil det gi deg retning.

Så aner vi ikke hva som skjer på veien. Kanskje er det er en ny drøm rundt neste sving. Ønsk den velkommen! Kanskje vi sees på stien. Lykke tell.

Foto: Oda Berby

Monica Goksøyr, forfatter

Du skal slette TikTok.

Viss du er medlem i Unge Høgre eller FpU, meld deg ut. 

Du skal skrive dagbok. Om berre eitt ord om dagen.

 Du skal lese ei bok som er minst hundre år gammal og oppdage at menneskenes hjerter forandres aldeles intet i alle dager.

Du skal slutte å tru at du er spesiell, og glede deg over at du slepp å vere det. 

Om du er forelska, skriv eit brev til vedkommande.

Du skal ikkje tru at romantikk er større enn vennskap. Du skal halde vennskapet heilagt.

Du skal ha minst éin venn over 70.

Om du har sjølvmordstankar, få ein katt.

Om du er lukkeleg, skriv det i dagboka di.

Du skal ikkje overvurdere utdanning.

Du skal ikkje undervurdere graviditet.

Viss du vurderer å bli advokat, revurder.

Du skal slutte å dømme folk for å ta bilde av maten sin.

Du skal setje deg inn i liva til dyra du et.

Du skal vere cringe. Spel ukulele og skriv instapoesi utan ironi.

Du skal finne minst ein vakker ting med alle du ser på bussen.

Du skal vite at foundation dekkjer over skjønnheita di.

Du skal demonstrere mot krig.

Du skal gi bort pengar.

Du skal gå deg ein tur.