Kvensk dans: Det gamle i møte med det nye
25. mai 2024

Matias Mørland (21) er fotograf og psykologistudent fra Oslo. 

Bildene i denne saken har Mørland tatt i forbindelse med et dansestykke laget av Astrid Serine Hoel, en kvensk danser og koreograf, for Kvääniteatteri. Stykket kombinerer tradisjonell kvensk dans med mer moderne stilarter. Mørland og Hoel har jobbet sammen over lengre tid for å lage den visuelle profilen til stykket. 

Kvensk dans ble lenge undertrykt og svartmalt, noe både dansestykket og bildene ønsker å få frem, sier Mørland. 

– Alle bildene er tatt analogt med 35mm film for å understreke poenget i det gamle som møter det nye. Det var en utrolig givende prosess hvor jeg lærte masse om kvensk kultur, i tillegg til å jobbe sammen med de dyktige danserne i søken etter passende bevegelser og uttrykk.  


Analogt eller digitalt: Analogt

Kameraer: Mamiya 645 Pro, Nikon F3

Foretrukne film: Portra 400


Foto er en stor del av hverdagen til Mørland med frilansoppdrag, studentavis og personlig arbeid. 

 

Jeg er nok litt miljøskadd etter flere år med denne interessen, så hverdagslige inntrykk dukker stadig opp som ulike utsnitt og komposisjoner, sier han. 

Mennesker har alltid vært det som har interessert meg, så portretter preger mye av arbeidet mitt. 

 

Mørland tar nesten utelukkende analogt foto. 

Selv når bildene er digitalisert får jeg en følelse av at jeg i større grad kan ta og føle på bildet. Det er mer fysisk og mer ekte. Det tvinger deg til å tenke mer over hva du tar bilder av og hvorfor du gjør det. 

Jeg ønsker at bildene mine skal være inntrykksfulle, at de skal være følelsesladde enten gjennom blikk, bevegelse eller tematikk. 

 

Stykket spiller fortsatt, og skal blant annet settes opp på Operaen i Oslo til sommeren som en del av Heddadagene.