Se og hør, her og nå #70 – i Sverige!
Du gamla, du fria! Hvorfor Sverige, tenker du? Pappa er svensk.
25. mai 2024

Vårskrik

«Ikke vær redd Birk, sa Ronja. Nå kommer vårskriket mitt! Og hun skrek, skingrende som en fugl, et gledesrop så det hørtes langt borte i skogen.»

Vi må også ringe våren inn på ny som Ronja Røverdatter gjorde med et klassisk vårskrik! 

Bergen er omringet av fjell og skog, og det er på tide å ta turen ut – uansett vær. Jeg vil absolutt anbefale et vårskrik, så man offisielt kommer seg ut av vinteren og de dagligdagse bekymringene blir litt fjernere. 

 

Tio vackra visor och personliga Person album av Cornelis Vreeswijk

Åh! Intet album er så vårlig som dette. 29 minutter og 20 sekunder med godt humør, kom igjen «dansa samba med mig, ayayayay». Jeg kunne pekt ut mine favoritter, men jeg vil helst at denne skal høres fra start til slutt. Spesielt om solen titter frem, noen hestehover eller blåveis har sprunget ut i veikanten, og fotgjengerfeltet er feiet for grus. Da skal Cornelis Vreeswijk på øret!

Skrive dikt på egg

I år, som i tidligere år, fulgte vi vår stolte tradisjon med å skrive dikt på hardkokte egg, da jeg besøkte min svenske familie på Sydkoster. Jeg er usikker på om dette er en vanlig svensk tradisjon, men koselig er det i hvert fall. Kok opp like mange egg som deltakere, og gi hver person hvert sitt egg. Alle skal skrive et kort dikt, der diktet skal utpeke en heldig person som får egget. Det skal både gjettes hvem som har skrevet diktet og hvem man tror diktet handler om. Selv fikk jeg «Navnet ditt er en sko / Det stinker når du har vært på do» av min bror. Når alle eggene er fordelt (her er det lov å gi bort egg om man ikke vil spise det, eller fordi en stakkar endte opp uten noen) kan de spises som man selv ønsker; for eksempel på et smörgås eller med litt salt. Prøv med dine nære og kjære!

 

Snus

Ohmylord det er billig snus i Sverige! Og ikke bare er det billig, snusskapene er fulle av alle mulige fargerike dåser, med millioner av smaker og styrker. Jeg følte meg som et barn uten tilsyn med voksenpenger i godteributikken. Jeg må innrømme at restriksjonene i Norge er greie og fungerende, det er jo helt Texas i Sverige! Men det er også derfor jeg vil anbefale snusen i Sverige, for å slippe seg litt løs i en kort periode og kjenne på takknemligheten for norske restriksjonslover. Om jeg bodde i Sverige hadde jeg ikke gjort annet enn å snuse COCO Mighty Colada Slim Extra Strong eller VELO Groovy Grape Mini.

 

P3 Musikdokumentär podcast

Intet hat mot kjære Sandeep Singh, men det er Sverige som har skjønt hvordan man lager ordentlig gode musikkdokumentarer i podcastform. I det jeg trykker på play inne på Spotify faller jeg inn i et hørespill, og føler på ekte at jeg er tilstede i historien til de ulike artistene. Vi får utdrag fra folk som virkelig elsker disse artistene, en smittende kjærlighet, og danner egne formeninger og bilder av musikkens finurlige verden. Obs! Podcasten er på svensk, men personlig glemmes det fort fordi den er så jævlig bra (venner uten svenske foreldre har også uttrykt at det er null problem å forstå podcasten). Episodene om internasjonale artister er også av samme rang som de om deres egne. Noen gode anbefalinger er de om Grimes, Laleh, Patti Smith, Silvana Imam, M.I.A. og Frank Ocean, for å nevne noen få! Kos deg. 

 

Jalla Jalla! (2000) film

Måns og Roro chiller ekstremt i sin tilværelse i parkvesenet. Sammen med deres døv-stumme venn plukker de hundebæsj og renser andedammer. Det er tilsynelatende lite som kan gå galt for Måns og Roro. Feil, feil og atter feil. En dag får Måns fullstendig erektil dysfunksjon og Roro skal tvangsgiftes med søstera til en psykotisk altfor-involvert-litt-sketchy-restauranteier. Filmen er å finne gratis på filmoteket.no (bibliotekenes helt egne filmsamling!). Om du ikke har bitt på ennå, kan også filmen friste med en ung Laleh fra hennes korte skuespillerkarriere. Jeg har sett denne en million ganger og ler like mye hver gang. Den er dritrar, men perfekt om du vil ta en titt på hva som foregår i nabolandets klassiske filmverden. Filmen er også et skikkelig familieprosjekt med lillebror Josef Fares som regissør, storebror Fares Fares i hovedrollen og far Jan Fares i rollen som ja… far. Man merker altså all kjærligheten, humoren og energien som er puttet inn i denne skatten av en film. (I grunn er Josef Fares et geni av et menneske, som ikke bare er en prisbelønt regissør, men også en prisbelønt spillutvikler, som du kan høre om i Josef Fares sin episode i sommer och vinter i P1)