STOFFS FESTIVALGUIDE
Hyperkommersielle Live Nation-festivaler spiser sakte, men sikkert opp sommeren. Vi har laget en alternativ festivalguide, breddfull med små, lokaldrevne, søte og snille festivaler. Velbekomme.
3. juni 2024

Festidalen 28.-29. juni

På Festidalen har du muligheten til å klatre på høyballer samtidig som du hører på Timbuktu i sola! Festidalen (nominerer dem forøvrig til prisen for beste festivalnavn) ligger i Uskedalen i Kvinnherad, og er en tradisjon og stolthet for Uskedølingene. Med et folketall på 756 per 1. januar 2022 er det imponerende at bygda greier å få til en slik folkefest år etter år, med frivillige og arrangører som legger hjertet sitt i festivalen. Og attpåtil er den så kul også! Campingvogner og feltstoler møter hipsterluer og håndverksøl, og jeg digger det. Jålete og ujålete samtidig. Folka er trivelige og skravlete på en bygdete måte. What’s not to love? Hvis du ikke er fan av å få skoa gjørmete på festival, kan du dra et annet sted. I tillegg til Timbuktu kommer Oslo Ess, Datarock, Highasakite, Arif, Beharie, Embla and the Karidotters, Michelle Ullestad og Kurt Nilsen! Det er lineupen sin, det!

Festivalpass: 1950 kr

Måkeskrik 12. og 13. juli

Hallo, kom hit! Her får du en festival lik en stor todagers hagefest. Den frivilligdrevne og usnobbete musikkfestivalen Måkeskrik har arvet beliggenheten til den legendariske Quartfestivalen. På Odderøya i Bendiksbukta finner du Kristiansands kuleste festival, hvor du får sol, sjø og dødla bra musikk, alt på ett sted. Palmesus skjelver i sine sandfylte bukser. Med lave skuldre kan du både sløve i gresset eller få selvpåført «whiplash» fra å nikke for hardt med til musikken. Bendiksbukta er naturlig formet som et amfi, som gir gode siktmuligheter selv fra bakerste rad. Rett ved vannet kan du kose deg til musikk av all slags profil – nytt, gammelt, stort og smått. Dette burde være sommerens mål. Stålsett deg for to julidager med sjarmerende blåmerker og nye venner. Drikk en Lervig-pils til forførende musikk som er vaniljesaus for øra. Bli grepet og henført av artister som Black Debbath, Spidergawd, Brenn. og Euroboys. Jeg er dønn klar. Er du?

Festivalpass: 1500 kr

Mablis 14.-15. juni

Nå vet ikke jeg hvor godt kjent du er i Stavanger, men jeg kan røpe at sommeren byr på en lang rekke corny festivaler ingen er tjent med (les Vaulen open Air og Fjåge i Vågen). Disse minner kanskje egentlig mest om en dårligere utgave av Palmesus, men der avslutningsnummeret er byttet ut fra Sissel Kyrkjebø til Kjartan Salvesen. Ikke la deg lure når folk sier at du bare mååå få med deg Gladmaten heller; å arrangere matbonanza på torget i Norges måkehovedstad er en dårlig plan. Som et fyrtårn blant disse tarvelige greiene finner du Mablis, en relativt nystarta festival med fet, interessant lineup, sentrumsnært og idyllisk plassert i Vålandskogen. I år kan de skilte med både Susanne Sundfør, Fieh, Kvelertak og Brenn., i tillegg til en masse spennende greier du ikke visste du kommer til å like. Gjør deg selv en tjeneste: Dropp Gladmaten, dra på Mablis.

Festivalpass: 1790 kr (1390 kr for student)

Morellfestivalen 25.-27. juli

Moreller. Eplecider. Kjente og halvkjente artister. Det vakre Vestlandet. Norge fra sin mest avslappede og gjestfrie side. Hva mer kan man egentlig be om? Den siste helgen i juli sparkes Morellfestivalen i gang i Lofthus, en nydelig bygd i indre Hardanger. Da er det duket for tre dager med musikk, god drikke, nasj på båthus og å la seg lamslå av den norske naturen. I lineupen finner vi blant annet E-76, Fashion Victims, Oslo Ess, og selveste Bjørn Eidsvåg. God og patriotisk stemning er du altså garantert. Viktigere enn alt dette er imidlertid hoved-eventet for festivalen, nemlig NM i morellsteinspytting. Inneværende rekord er på 15.15 meter. Ingen forhåndspåmelding kreves. Kom igjen, jeg vet du vil. 

Festivalpass: 1750 kr

Trænafestivalen 10.-13. juli

Natur, musikk og mennesker, og mitt liv er komplett. 

Træna er en liten øy som ligger ytterst i havgapet på Helgelandskysten. Havet er blått, lener mot turkist, blomstene har sprunget ut og sola går aldri ned. Én scene er en gammel kirke, en annen er en grotte. Det går pride-tog gjennom festivalområdet, og alle sover hulter til bulter i telt spredt utover en slette. Musikken får virkelig en annen klang på Træna, og med artister som Honningbarna og Beharie på programmet, lover det godt i år også. 

Det er virkelig vanskelig å oppsummere denne festivalen, og kanskje skal jeg ikke røpe all mystikken som ligger i vente. Du kommer i land på øyas ferjekai, derfra går det en grusvei inn mot festivalområdet. Lufta er tett av spenning, men stemningen er nedpå. Her slipper du unna hipsternes paradis. Her slipper du unna sossenes “fuck it”. I stedet finner du Trænafestivalen, med dens tettpakkede program av små og mellomstore artister, fantastiske scener og alskens mennesker. Kom og opplev natur, musikk og mennesker, slik du aldri før har gjort.

The Guardian skrev at Trænafestivalen er «One of the best festivals in Europe that you’ve probably never heard about», men nå har du jo det. Kanskje vi ses? 

Festivalpass: 2000 kr

Moldejazz 15.-20. juli

Jeg må innrømme at jeg ikke har vært på jazzfestivalen i Molde siden jeg var tolv, og var mer opptatt av å tjene femkroninger ved å plukke plastkopper (jeg ble rik). Det jeg husker, er at det var sabla god stemning, og at de som var en smule eldre enn meg storkoste seg. Jeg vil tilbake. Festivalen ble holdt for første gang i 1961, som gjør den til verdens eldste jazzfestival i kontinuerlig drift. Hvis du er interessert i jazz, eller har lyst til å utforske musikkformen, er dette den perfekte festivalen for deg. Her får du over 100 konserter, og deltar med 60 000 andre besøkende som deler din glede eller nysgjerrighet for sjangeren. I år kommer både Susanne Sundfør og Stig Brenner, men også mer nisje og ukjente artister.  Festivalen er en god anledning til å utforske Molde og omegn, for eksempel fjellturer i vakre Romsdal. 

Festivalpass: 3820

Hjemmefestival!

Har du sett deg dritt lei av alle de samme gamle festivalene? Der du er tvunget til å sove i telt og hvor folk bæsjer en meter unna teltduken din? At Øya har redusert seg til Holmen og at Slottsfjell føles mer som Slottsås? Hehe. Uansett kan du slappe helt av! Løsningen er Skotbu, en vidunderlig plass hvor tidenes event – hjemmefestivalen Skotbufestivalen arrangeres! Her finner du intimscener og artister du aldri har hørt om før, gode dasstilbud nøye gjennomtenkt med toalettkalkulator (ja det finns!). Eller. Nei, drit i det og. Å besøke Skotbu er slikt som fester seg på CV-en og ikke går bort, et stempel for livet. Jeg slår heller et slag for at du tar festivalvirksomheten i egne hender, kanskje sammen med en liten gjeng, og lager en hjemmefestival! For en utopi, du bestemmer selv HVILKE artister som skal komme, HVEM som kommer og HVOR du driter. Under Skotbufestivalen var det humorinnslag, musikk laget av venner og kjente, og diverse partyleker. Skotbufestivalen brukte også låve som templat, men alt funker. Partytelt, skog, hus, hage, grotte, jeg nevner i fleng, men sats heller på verdens lengste skjøteledning over aggregat i sistnevnte. Kjørr hjemmefestival og lag din egen fest. Da slipper du å sitte igjen med følelsen av at de 3000 kronene du brukte ble kastet bort på et middelmådig DJ-sett av Alan fuckings Walker.

Festivalpass: så mange kronasjer du vil!