GRUBLEKVISS
Dette er kvissen for deg som vil ha noe å gruble på i sommer.
15. juni 2024

1. Først skal du gruble deg frem til et herrenavn. Dette herrenavnet er et vanlig navn i Norge. Om man deler det i to, får man to ord: Det første ordet er et substantiv som alle ønsker. Det andre ordet er et adjektiv som mange ønsker å være. Hvilket herrenavn?

 

2. For å jevne ut kjønnsbalansen skal du nå gruble deg frem til et kvinnenavn. Dette er det tredje vanligste kvinnenavnet i Norge. Det er navnet til både en kjent artist og en kjent idrettsutøver som kanskje var mer kjent for en stund siden. Men her kommer det største hintet: Hvis du sier navnet baklengs, så får du navnet på et land.

 

3. Nå skal du gruble deg frem til et årstall. Hvilket år skjedde dette?

Ole Einar Bjørndalen ble født.

Richard Nixon gikk av som president etter Watergate-skandalen.

Vest-Tyskland vant fotball-VM for herrer.

ABBA vant Eurovision med låten «Waterloo».

Gudfaren 2 hadde premiere.

 

4. Klar for bokstavrekkegrubling? Fullfør bokstavrekken:

TJ – KMB – JS – ES – ___

 

5. Ny rekkegrubling! Hvilket land er det neste i rekken?
Israel, Nederland, Italia, Ukraina, Sverige, ______

 

6. Nå skal du gruble deg frem til et grunnstoff med atomnummer 30. Dette er et sporstoff som vi mennesker trenger å få i oss. Det norske navnet på grunnstoffet kan også bety to helt andre ting på engelsk. Den første betydningen er et substantiv som alle har hjemme. Den andre betydningen er et verb som kan forbindes med en ulykke. Hvilket grunnstoff?

 

7. Nå må du aldersgruble, for du skal rangere disse kjendisene fra yngst til eldst. Det er minst fire år mellom hver av dem. Du får ett poeng for alt rett.
Linn Skåber, Kronprins Haakon, Sylvi Listhaug, Mark Zuckerberg.

 

8. Klarer du å gruble deg frem til hvilken sangtekst jeg har oversatt på Google Translate?

«Vi var gode, vi var gull

En drøm som ikke kan selges

Vi hadde rett til vi ikke hadde det

Bygget et hjem og så det brenne»

 

9. Vi må få plass til geografigrubling også. I Europa er det tre land som bare har én type vokal. Canada er et eksempel på et slikt land. Ett poeng om du klarer alle tre!

 

10. Nå skal du gruble deg frem til et ord som kan bety to ting. Det første er noe man ikke vil ha hjemme, og det andre er noe man finner masse av i skogen. Fjerner man siste bokstav i ordet får man to nye betydninger. Den første betydningen er et substantiv man gjerne ønsker å finne i skogen, mens den andre betydningen er et verb som vanskelig lar seg gjøre i skogen. Hvilket ord?

 

11. Mer geografigrubling! Et land i Afrika er et anagram for en hovedstad i Sør-Amerika. Hvilket land og hvilken hovedstad?

 

12. Okei, du skal få litt norsk geografigrubling også. Navnet på en norsk by er også et norsk verb i infinitiv som beskriver noe du gjør akkurat nå. Hvis du tar vekk siste bokstav, så får du noe som (nesten) alle mennesker har på kroppen. Hvilken by?

 

13. Vi avslutter kvissen med rebus-grubling. Nå får du en beskrivelse av et bilde, og så skal du si hvilken romankarakter bildet skal representere. Se for deg noen beholdere som man gjerne har blomster i. Men dette er ikke noen vanlige blomsterbeholdere. Disse beholderne har kinesiske tegn tatovert på kroppen, de har hockeysveis og er rett og slett ganske så smakløse og usofistikerte. Hvilken romankarakter skal man frem til her?

 

14. Ny rebus, men denne gangen med et faktisk bilde! Hvilket land skal dette bildet representere?

 

15. Nok en bilderebus. Hvilket land vil jeg frem til her?

 

 

1: Fredrik. 2: Kari (Kari Bremnes og Kari Traa). 3: 1974. 4: JGS (initialene til norske statsministre). 5: Sveits (vinnere av Eurovision). 6: Sink. 7: Mark Zuckerberg (40), Sylvi Listhaug (46), Kronprins Haakon (50), Linn Skåber (54). 8: «Flowers» – Miley Cyrus. 9: Danmark, Kosovo, Malta. 10: Rot. 11: Mali og Lima. 12: Bryne. 13: Harry Potter. 14: Brasil (Bra sil). 15: Peru (Per-U).

 

0-5: Her har du åpenbart ikke grublet nok. 

6-10: Du har grublet litt, men kan med fordel gruble enda mer.

11-15: Strålende, her har du grublet slik man skal gruble på en grublekviss.