Kanum Hovland
15. juni 2024

Kanum Hovland (22) holder til i Trondheim, har studert på Norsk Fotofagskole, og jobber som fotograf. 

Hovland tar seg typisk god tid til å bearbeide ideer i forkant av prosjekter, og sier at brorparten av arbeidet de legger i et prosjekt foregår i den forberedende fasen. 

Jeg har erfart at jo lenger jeg har jobbet med ideen i forkant, jo mer tilfreds blir jeg med materialet jeg sitter igjen med, sier Hovland. 

Jeg trives også med å jobbe med flere prosjekter parallelt, slik at jeg kan følge en intuitiv rytme styrt av hvor inspirasjonen min ligger for øyeblikket. 


Analogt eller digitalt: Digitalt

Kameraer: Nikon Z6, mobilkamera, Sony Handycam til video


 

Hovland kategoriserer mye av det de har jobbet med som delvis selvbiografiske prosjekter med dokumentariske elementer. De trekker fram prosjektet “Forbi Sirenene Gjennom Lydmuren”, hvor de dokumenterte egne erfaringer med langvarig sykdom og vedvarende smertetilstand. 

Kanum trives med å jobbe konseptuelt, der fotografi fungerer som en del av en større kreativ prosess sammen med andre formater som video, performance, trykk, tegninger og tekst. 

Tekstarbeid er gjennomgående i arbeidet mitt. Jeg ser på et vis på fotografiet som en måte å visualisere det jeg skriver om. Når jeg jobber med et motiv, forholder jeg meg gjerne til et ord, en setning eller et dikt og reflekterer over hvordan jeg kan få bildet til å formidle det litterære på et annet språk. 

Hovland jobber stort sett digitalt. 

Jeg er nok litt for utålmodig til å jobbe analogt. Jeg har vært innom det i perioder, men kom aldri ordentlig inn i det, prosessen ble for omfattende. Likevel kan jeg sette pris på uttrykket det skaper i bildene, og fikk mersmak etter en periode med fotografering på mellomformat.