Tre kule folk forteller deg hva du skal gjøre
Dersom du skulle ha problemer med å finne det ut selv.
15. juni 2024

Cornelius Cappelen, professor i sammenliknende politikk ved UiB

Foto: UiB

Har du tenkt på hvor lett det er å være idealist i dagens samfunn? Å kjempe for en sak som ikke direkte gagner deg selv, som kvinners rettigheter (selv om du er mann) eller miljøvern (selv om ditt personlige karbonavtrykk tilsvarer en småby), kan virke som en oppofrelse. Men sannheten er at idealisme er en av de mest prisgunstige hobbyene du kan ha!

Din enkeltstemme ved valg har minimal innvirkning på politikkutformingen. Men den varme, «fuzzy» følelsen av å bidra til en bedre verden? Uvurderlig og uten prislapp. Omfavn derfor idealismen mens du ennå er ung og håpefull! Delta i demonstrasjoner, skriv under på opprop, del engasjerte innlegg på sosiale medier. Og når du en dag scorer drømmejobben med millionlønn, kan du fortsette å stemme idealistisk med god samvittighet mens du nyter luksusen. Fordi la oss være ærlige – din stemme forandrer ingenting, men gjør underverker for ditt selvbilde og ditt sosiale image.

 

Ken André Ottesen, @badesken

Foto: Privat

Noe er du født med. Noe blir du gitt. Noe må du lage selv. Og det viktigste du må lage selv, er selvtillit. Selvtilliten er livets diamant. Den tar lang tid å lage, og du kommer til å møte mange som forsøker å stjele den fra deg. Pass på diamanten din. Ikke slip den ned i sosiale medier.

I en parallell verden der evig smilende mennesker med klorblekede tenner viser fram photoshoppede rumper og sprøytebaserte overarmer, vil du alltid tape. Tro meg. Jeg har 400 000 følgere, får en halv milliard likes i året – og jeg føler meg fortsatt litt for tjukk.

Stopp opp av og til. Legg telefonen fra deg. Kjenn etter hvordan du har det etter å ha scrollet i tre timer. Har diamanten din vokst? Hvis svaret er nei, har jeg noen forslag til deg: Besøk en venn. Spill et brettspill med familien din. Ring bestemor eller bestefar. 

I krigen mot det uekte på sosiale medier, er det ekte ditt beste forsvar. Mamma og pappa kan av og til være skikkelig dust, men de kommer aldri, aldri til å avfølge deg. Det er de som hjelper deg å lage diamanten din. 

Kunstig intelligens kan aldri erstatte ekte dumskap. Du SKAL gjøre feil. Du skal gjøre MANGE feil. Du skal forelske deg – og bli forlatt. Du skal betro deg – og bli bedratt. Du skal stole på – og bli sveket.

Og husk: La aldri frykten for å mislykkes bli større enn ønsket om å lykkes.

 

Amalie Stuve, komiker og skuespiller

Foto: Privat

Hei, hei.

Jeg er bare 23 år, så jeg har ikke opparbeidet meg masse livserfaring enda. Men jeg er i alle fall veldig, veldig glad, og her er noen grunner til det.

Det konstante jaget etter perfeksjon blant folk i sosiale medier fortsetter. Samtidig som influenserne selger produkter som skal fjerne alle dine usikkerheter, oppfordrer de paradoksalt nok til at vi må elske oss selv akkurat som vi er. Men skal man elske seg selv, kan det også funke med litt tough love. For jeg tror det kan hjelpe å huske på at vi er veldig privilegerte som har så lite problemer at vi rekker å kjenne på om rumpa vår er stor nok eller fjeset vårt symmetrisk. Så når vi gråter over hip dips, må vi velge å dra hue opp av sanda, eller ut av egen navle. Jeg syns i alle fall det er lettere å elske meg selv for å være en god venn, enn en pen jente. Vi skal ta oppfordringen om å være glad i oss selv, men ikke fordi vi også biter på og kjøper hudpleie som gir så mye glød at det ser ut som du har smurt inn fjeset med glidemiddel. Å sammenligne oss selv med andre som bor i Norge og lever komfortable liv, blir som å sammenlikne den ene puppen sin med den andre. Et kjapt blikk til store deler av resten av verden, og de to puppene hjemme i Norge blir identiske, uansett om du har én god venn eller 20 perifere.

Det er også lurt å bo i kollektiv litt lenger enn du egentlig orker, ikke bli sur på venninna di fordi hun er forelska og forsvinner inn i et ekkelt guttekollektiv i et år, bad hele tida i havet, og er du så heldig at du fortsatt har besteforeldre, spør dem om alt du lurer på.