Hjelp, vi bor i Bergen!
Bergen suger av og til. Vi gir deg derfor et knippe bøker og filmer som vil vekke kjærligheten din for byen til live igjen.
17. september 2024

Så du er blitt student i Bergen, sier du? Gratulerer! Og velkommen til verdens beste by. Likevel har du sikkert oppdaget at når støvet har lagt seg og spenningen fra fadderuka har gitt seg, så suger denne byen litt. Av og til ganske mye. Frykt ikke! Denne byen har inspirert en rekke kreative sjeler, som på ulike måter formidler den ambivalente opplevelsen det kan være å være menneske i Hurtigrutens første anløpssted. Enten du trenger å kjenne deg igjen i noen andres nedturer, eller finne inspirasjon til nye oppturer, får du her er en oversikt over film og litteratur som kan guide deg gjennom Bergenstilværelsen. 

 

Litteratur

Det er ikke mangel på litteratur om byen du nå bor i. Utfordringa er riktignok at mange av Bergens døtre og sønner har produsert bøker i det dystre hjørnet. Men der befinner vi oss vel fra tid til annen?

 

Sveve over vatna

En kultklassiker av en bok, som enhver bergensstudent burde lese. En navnløs hovedperson reiser fra en liten vestlandsbygd til Bergen for å studere, fordi han har hørt at «der kan du gå i år etter år og likevel ikkje bli til noko når du er ferdig». Her blir han introdusert både for studenttilværelsen i Bergen og den alkoholiserte byoriginalen Munk, som ser på det som sin oppgave å lose hovedpersonen gjennom livets mange utfordringer. Boka balanserer et absurd språk med en gjenkjennelig framstilling av studentlivet, og er så breddfull av sitatverdige linjer at det nesten blir for meget. Men det blir det aldri. Du kommer til å tisse på deg av latter, vi lover. Er det én bok som gir deg trua på at Bergen er verdt å bo i, til tross for drittvær, dårlig kebab og mindreverdighetskomplekser, er det denne.

 

Sangen om den røde rubin

De mange seksuelle skildringene gjorde denne romanen enormt kontroversiell da den kom ut i 1956. Ask Burlefot ankommer Bergen som økonomistudent på det han omtaler som «Den Økonomiske» (det er NHH). Ask er en livsnyter av de sjeldne som elsker «musikk, litteratur og kvinner», og kan vise deg hvordan du nyter Bergen på best mulig måte (men plis ikke gjør alt han gjør). For å si det sånn, det er få bøker det sitres mer i enn det gjør i denne. Agnar Mykle ble stilt for retten for såkalte «dristige seksualskildringer», og boka ble beslaglagt i noen år etter utgivelsen. Rettssaken åpnet opp for en diskusjon om ytringsfrihet som har hatt stor innflytelse for ettertiden. Også er den bare veldig underholdende. 

Av måneskinn gror det ingenting

Sent en kveld møtes en mann og en kvinne på togstasjonen i Bergen, og kvinnen blir med mannen hjem. Her forteller hun sin historie om å vokse opp i en arbeiderklassefamilie i en bygd utenfor Bergen, om forelskelser og svik. Boka er en av de første norske romanene som snakker høyt om abort, og om hvordan kvinners kropper gjøres om til et politisk spørsmål. Det er også en bok som skildrer hvordan et tilfeldig møte på kort tid kan resultere i dyp medmenneskelig forståelse, og gir et hardtslående, men samtidig stillferdig innblikk i en menneskeskjebne. 

 

Vår ære og vår makt

Joda, vi er enig. Dette er litt nørd. Men vi tror du kommer til å like det.

Har du allerede begynt å ane at Bergen har et historisk bakteppe av økonomisk urettferdighet, kan dette teaterstykket bekrefte det. Det får deg kanskje ikke så hypa på Bergen, men det er likevel oppløftende å tenke på at bergensforfatterne har en sterk tradisjon for samfunnskritikk. Teaterstykket Vår ære og vår makt av Nordahl Grieg tar for seg Bergens sjøfartsindustri under første verdenskrig, der styrtrike skipsredere sender sjømenn ut i en sikker død, og håver inn forsikringspengene. Da stykket hadde premiere på Den Nationale Scene i 1935 nektet teaterstyret (som i all hovedsak besto av skipsredere) å vise det. Oppsetningen ble likevel gjennomført, og ble en braksuksess. Gjør deg selv en tjeneste: les stykket, og husk å sende Nordahl Grieg-statuen ved DNS et anerkjennende nikk neste gang du går forbi.


Film

Bergen har kanskje et mindre utvalg i film enn i litteratur. Kvaliteten er likevel høy. På filmlerretet blir Bergen både vakrere og styggere enn du noen gang har sett byen før. 

 

Løperjenten

Et av de viktigste bidragene til norsk filmhistorie. Løperjenten fra 1981 tar oss med til Bergen like etter andre verdenskrig, der syv år gamle Kamilla ser familien gå i oppløsning rundt henne. Foreldrenes dårlige økonomi siver inn i familiedynamikken, og Kamilla neglisjeres til fordel for krangler om penger og foreldrenes skrantende forhold. Hun finner kjærlighet og omsorg hos den jevnaldrende nabogutten Svein, og sammen navigerer de en hverdag preget av de voksnes kaos. Kanskje Norges svar på Florida Project?

 

Jeg reiser alene

Drømmer du om 90-tallsstudentens sorgløse dager, da studielånet varte og rakk, og du var sjuk i huet om du skreiv masteroppgave på under tre år? Da er Jeg reiser alene en perfekt nostalgitrip til en tilværelse ingen av oss har opplevd. Filmen fra 2011 er basert på Tore Renbergs roman Charlotte Isabelle Hanssen, som er siste bok i serien om Jarle Klepp. Her møter vi Jarle som litteraturstudent i Bergen, der han stort sett drikker, røyker og ligger seg gjennom livet, mens han prøver å fullføre en hovedoppgave om Proust (snork). Én dag snus livet på hodet, idet han får beskjed om at hans sju år gamle datter er på vei for å tilbringe en ferie hos en far hun aldri har møtt før. For Jarle passer dette dårlig inn i en studenthverdag, så løsninga blir å ta med datteren på alt mulig. En film som i grunn bare portretterer omsorgssvikt i to timer, men framstiller det som et artig innblikk i Bergens studenttilværelse. Likevel er det ordentlig gøy å se Bergen på film, der gater, nabolag og smau du selv går forbi hver dag blir opphøyd i et cinematisk lys.