Jonas Kinge Bergland
Lege og komiker
Foto: Hanna Jordan
Det er ikke så vanlig at folk faktisk følger råd som de blir gitt. Og det er ikke sikkert det er så lurt å gi råd heller. Man skal være forsiktig med å si til folk hvordan de bør leve livene sine, eller hvordan man skal få til store ting. Det er rett og slett litt uhøflig å komme valsende og tre sin livserfaring på en annen person som uforvarende står i nærheten. Her er likevel et utrolig banalt råd; vær grei. Det vil si: Ikke vær en dust. Det er mye bedre og lettere om man er grei. Men det kan være litt vanskelig å vite om man er en dust. Det er jo litt av problemet med duster, de vet sjelden at de er duste. Så da kan man gjøre en dustesjekk på seg selv. Spør deg, er du dust? Hva er det dusteste du har gjort noen gang? Gjør du ofte så duste ting? Om svarene du kommer fram til er at «nei, jeg er aldri dust, og jeg gjør aldri duste ting» så er sannsynligheten for at du er dust ganske stor.
Lykke til.
Ellen Støkken Dahl
Lege og forfatter
Foto: Anne Valeur
Jeg er ikke kul og kommer heller ikke til å prøve å bli det, så her er en ukul ordre: Legg bort mobilen og les en bok. Nei, ikke en pensumbok. Les for lesingens skyld. Jeg skal ikke liste opp grunner til at lesing er bra; du er voksen nå og kan finne dem selv. Men først og fremst skal du altså legge bort mobilen og lese bok. Hvilken bok?
Aller helst vil jeg at du skal lese noe stort, tungt og langt som krever konsentrasjon og dybde. Men lesemuskelen må trenes, så prøv noveller eller dikt for stamina. Les populærvitenskap eller -historie om noe du er nysgjerrig på. Utvid horisonten! Jeg kimser ikke av gateway-drugs, hvis de vekker lysten. Start med romantasy, YA eller feelgood hvis det hjelper, men varier kosten når du har kommet i gang. Du trenger motstand! Utfordring! Fiber! Tren deg opp til å lese en hel time i strekk. Motstå hånden som rykker etter mobilen, ignorer rastløsheten. Les en time i dag, les en time i morgen. Fortsett å lese en time hver dag.
Takk meg senere.
Wasim Zahid
Lege
Foto: Nina Ruud
I 1975 talte den legendariske bokseren, Muhammed Ali, til studentene på Harvard. «Gi oss et dikt», ropte noen i forsamlingen. Etter en kort pause svarte Ali: «Me. We». Muligens det korteste diktet i historien. Men også et av de viktigste.
Fremtiden vil trenge mye mer «oss» enn «jeg». Fellesskap, samarbeid og sosiale relasjoner blir viktigere enn noen gang. Vi er nødt til å ta vare på hverandre. Derfor er det viktig å huske på humanismen – den litt marine og vakre ideen om at vi alle er i samme båt.
Alle er på sin unike reise, men ingen kan gjennomføre den helt uten hjelp. Solidaritet er ikke bare et slagord fra arbeiderklassen, det er nøkkelen til et bedre samfunn. Når vi løfter hverandre, blir verden litt lettere å bære for oss alle. Så vis raushet og tålmodighet. Aksepter forskjeller, vær en søster eller bror. En som deler sin skulder, en som lytter, en som bryr seg. Fellesskap er som å lage et godt måltid: Hvis alle bidrar med gode ingredienser, blir det et festmåltid for alle.
Bon appetit!
Nina Brochmann
Lege og forfatter
Foto: Agnete Brun
Det er ikke farlig å ta omveier eller ombestemme seg. Jeg har studert statsvitenskap, litteratur og medisin, har 750 000 kroner i studielån og fikk barn som 27 år gammel legestudent. Jeg angrer ikke på noe.
Barn for eksempel? Jeg likte ikke barn før jeg fikk dem. Nå skjønner jeg ikke hva folk driver med når de utsetter barn for å realisere seg selv, reise litt til, løpe et ekstra maraton, feste fra seg – eller tror at livet må være «på plass» først, med treroms og fast lønn. Og da snakker jeg vel så mye til menn. De fleste har godt av å tenke litt mindre på seg sjæl og problemene sine, og få noen å bry seg om.
Ellers er det vel på plass med noen universelle fagråd fra underlivslegen, Dr. Brochmann:
- Bare vask tissen med vann
- Alt som klør er ikke sopp: Gå til legen
- Kondom er undervurdert, men husk at det skal være minst én cm fri plass i tuppen så den ikke sprekker!
- Ta ansvar for utstyret ditt: Sjekk deg for kjønnssykdommer
- Entusiastisk samtykke er sexy
- Kvinner flest kommer ikke av vaginalt samleie: «Forspill» er obligatorisk