Heisann sveisann! Jaha ja, kommer krypende hit etter noen dyre kjøp på IKEA? Bra for deg at jeg er en biolog med samvittighet. Plantehold kan være litt av en labyrint å navigere i, men tar du til deg noen grunnleggende tips, så har du vesentlig bedre odds enn noen gang før! Den hellige treenigheten innenfor plantehold er:
- Å bruke potter med hull i bunn
- Å unngå overvanning
- Å sjekke plantene jevnlig for skadedyr.
Oxalis sp. (Gjøksyreslekta):
Oxalis utgjør en hel slekt av planter. Vi har til og med en norsk variant som du kanskje har prøvd å smake på i skogen som liten, nemlig gjøksyre (nei, bare meg?). En god del av denne gjengen har funnet veien inn i våre hjem. De trives godt i fuktige og skyggelagte områder (sier litt om leiligheten din, usj). De er ekstremt tolerante og forståelsesfulle plantevenner som finner seg i det meste du utsetter dem for, enten det er ekstrem tørke eller granatangrep. Godt jobbet om du klarer å knerte disse. Her er likevel noen «vanlige» problemer du bør holde utkikk for:
Blaut, hengende stilk: Du vanner for mye. STOPP! La jorda tørke inn relativt godt mellom hver vanning.
Hvite flekker: Hvite flekker skyldes stort sett to problemer: Insekter eller for mye direkte lys. Ta først en titt over og under bladene og let etter små svarte flekker, altså insekter/insektsegg. Hvis du ikke finner noe her, så bør du vurdere å flytte planten din til et mer skyggefullt sted. De tåler det meste av direkte lys innendørs, men dette bør du vende dem til gradvis.
Lys: Tåler det meste, men ikke null lys. Om de skal i solvinduet, vend de gradvis til det.
Vanning: Tåler store eller små doser vann, men la jorda tørke ut mellom vanninger.
Leilighet: Kan bo i alt fra en mosegrodd rennestein til arkitekthus med inne-uteløsning.
Monstera deliciosa (Monstera, døh):
Ah, alles (basic bitches’) favoritt og det med god grunn. De flotte, store, grønne, hullete bladene passer jo perfekt inn i den minimalistiske skandinaviske stilen man har blitt så glad i. Den har faktisk reist hele veien fra den tropiske regnskogen og inn i våre kalde nordiske hjem (tenk motsatt sydentur, bare evig, huff). Det minste du kan gjøre er å ta godt vare på den. Monstera er en hodepine for mange. Alle har sett instagrambaben på reels med monstera så høye som skyskrapere, men ikke bli deprimert om du ikke får det samme resultatet. De folka der har jo tross alt ikke noe annet de driver med. Monsteraen kan være litt lunefull, men mest om du vil ha den perfekte, pene planten. Å overleve klarer de som regel. Her er likevel noen tips for deg som drømmer om jungel i din egen stue:
Gule blader: Vanning for ofte eller dårlig drenering i potten. Monsteraen skal ha fuktig jord, men her blir det for mye. En god hovedregel er å vanne når topplaget av jorda er tørt.
Blader som er visne i tuppen: For lite vanning eller veldig tørr luft.
Lyse, små flekker: Bøgs. Masse små bøgs, kanskje. Ta en titt over og under bladene og se etter små dyr. De kan være sjukt små, så se nøye etter. Hvis du har insekter, ta en titt på internett. Der finner du riktig behandling til riktig skadedyr. Det skal legges til at de er veldig utsatt for nettopp dette, og om et insektangrep plutselig dukker opp på dine andre planter, så kan monsteraen være den trojanske hesten.
Lys: Om bladene ikke splitter seg opp så trenger den mer lys, men ikke la den stå midt i solsteika hele dagen. Om vinteren er det fint om den står der det er mest lys.
Vanning: La jorda på overflaten av potta tørke godt inn mellom hver gang du vanner. Gi den gjerne en liten spraydusj innimellom om du har det tilgjengelig.
Leilighet: Kanskje ikke planten for deg med kjellerleilighet.
Persea americana (Avocado):
Testikkelfrukten! Nei, jeg tuller ikke. Ordet avokado kommer fra aztekerne og betyr nettopp testikkel. Kanskje en mer utradisjonell husplante, men som likevel har lurt seg inn i mange hjem, også undertegnedes. Avokadoen er en plante du ikke får kjøpt hos Mester Grønn, men som mange dyrker fram selv. Misunnelig? Frykt ikke. Her kommer en kjapp oppskrift på hvordan du mekker din helt egen avokadoplante: Kjøp og åpne en avokado, ta ut steinen. La steinen tørke et par dager slik at det brune «skallet» på steinen blir lett å få av. Dette tar man av for å unngå mugg på frøet mens det spirer. Deretter setter du tre tannpirkere rundt steinen, fyller et glass med vann og setter frøet på toppen av glasset slik at tannpirkerne hviler på kanten av glasset. Den nedre halvdelen av steinen skal være under vann. Etter noen dager vil frøet «knekkes» opp, og en rot vil etter hvert vokse ned i vannglasset. Når røttene har blitt rundt 5-6 centimeter lange, kan du plante i en potte med jord. Du burde tilsette sand eller vermikulitt i jorda slik at den ikke blir for tett. Vann GODT de første dagene den står i jord (dette fordi den er vant til å stå i vannglass), og trapp deretter ned når du ser at den har fått etablert seg. En grønn spire vil dukke opp av steinen etter kanskje en uke eller to avhengig av lys, varme og vann. Dette kan fort skje mens røttene vokser ut i vannglasset også. La likevel røttene vokse seg ordentlig ut til nevnt lengde.
Lys: La den stå i solvinduet.
Vanning: Vann en god klunk når du vanner, men ikke for ofte.
Leilighet: Helst en (relativt) varm og lys leilighet om du vil ha en plante som trives.
Mangifera indica (Mango):
Lyst på en utfordring eller kanskje mer opptatt av å skille deg ut fra saueflokken av teite, dumme og stygge avokado-dyrkere? Prøv deg på mangoen, da vel. Avokadoens trassige søskenbarn er vesentlig mer fiendtlig innstilt når du vil ha den til å spire. Jeg liker å se på avokadoen som hund og mangoen som katt. Avokadoen liker stort sett alle den kommer over, gjesp. Når mangoen derimot liker deg, da føler du deg riiimelig kul. Det gjør i hvert fall jeg. Mangoen tvinger du fram ved å ta frøkapselen fra mangoen og skjære forsiktig på tvers på tuppen av kapselen. Da åpenbarer det seg et hull i kapselen hvor det faktiske frøet ligger, kidneybønne jo! Skjær forsiktig eller dra de to «sidene» av kapslene fra hverandre for å frigjøre frøet. Dette frøet vil du også fjerne det brune «skallet» av, og deretter vil du pakke frøet helt inn i vått tørkepapir. Legg frø og tørkepapir inn i en ziplockbag eller en plastpose du knyter igjen. Gratulerer, du har nå laget ditt eget miniatyr-drivhus. Legg posen et lunt sted (for eksempel ved varmtvannsberederen), men ikke for varmt. Over tid vil en rot og i tillegg et lite blad etter hvert stikke fram. Når roten er lang nok kan du plante i jord, men pass på at siden med bladet ligger pent opp av jorda. Her bør du også ha mye sand eller vermikulitt, og du bør fukte jorda godt. De første par ukene bør du ha en plastpose over planten slik at den holder på varme og fuktighet. Ellers er det bare å folde hendene sammen og be. Hvis den overlever de første par ukene, og du ser at stilken og bladene gror, da har du gode odds. Etter hvert kan du ta av plastposten og begynne med vanlig vanning.
Lys: Så mye som mulig, sydvendt vindu.
Vanning: Regelmessig, la tørke imellom.
Leilighet: Varm og lys.
Sansevieria trifasciata (Svigermorstunge):
Nei, her snakker vi ikke om de spisse kommentarene fra moren til din kjære. Derimot er plantenavnet inspirert av nettopp dette, ettersom planten ser ut som en spiss fæl tunge. Selv om svigermor kan ha en særdeles uvennlig natur, så lot ikke planten seg inspirere av mer enn navnet. Svigermorstungen er nemlig en ekstremt takknemlig og lite kravstor plante. Glemt å vanne et par uker? Samma det! Tvunget den til å tolke Karpe sine førtifemtusentrehundreogseksti metaforer de på død og liv skulle presse inn i en enkelt sang? Pff, null stress… Metafor eller ei, vann og lys klarer den seg i hvert fall helt strålende uten i lang tid. Som en flott bonus er den i tillegg motstandsdyktig mot skadedyr. Planterikets gavepakke til studenten, med andre ord. Det du derimot skal passe deg for, er å bry deg for MYE. Det verste du kan utsette denne planten for er overvanning. Svigermorstungen er i realiteten mer en kaktus enn en «vanlig» grønn plante, og trenger dermed svært lite vann. Blir den vassen og myk, vanner du for mye. En liten skvett annenhver uke burde være mer enn nok for å holde udyret i gang. Sett den hvor som helst, men gjerne i et av dine mer skyggefulle rom for et innslag av grønt i et ellers trist interiør.
Lys: Like glad i både skygge og sol!
Vann: Lite, en liten skvett en sjelden gang.
Leilighet: Både Mordor eller Lommelun.
Dypsis lutescens (Fjærgullpalme):
La oss være ærlige, dette navnet sier ingen av oss en dritt. Tenk heller på «den pistrete grønne IKEA-planten med tusen små stilker som visner om du stirrer feil på dem». IKEA, som ellers har en profil som baserer seg på lettstelte planter, har virkelig tabbet seg ut her. Siste kryss på lista var jo bare å plukke opp madrassen i lagerseksjonen, men de lange palmebladene og dens løfter om syden i eget hjem lurte deg trill rundt. Jaja. Gjort er gjort og kjøpt er kjøpt. Her kommer noen tips som kan minimere lidelsen. Den vil ha mye lys, men om du våger å gi den mer enn 3 timer direkte sollys dagen, da streiker den. Temperaturen i rommet vil du holde under 24 grader, men skrur du av panelovnene når du drar på ferie så temperaturmåleren bikker under 15 grader, ja da risikerer du at palmen din ligner mer på restavfallseksjonen på gjenvinningsstasjonen enn syden. Når du vanner, nåde deg om det er noe kalk i vannet (det er det nemlig ofte i springvann). Derfor er det best om du gir den regnvann (Hva faen!!!). Den sier ikke nei takk til en liten dusj med sprayflaske på bladene sine innimellom heller. Det høres kanskje ille ut, og det vil jeg også påstå at det er. I samtlige leiligheter jeg har besøkt, har jeg fortsatt til gode å se en fjærgullpalme som ikke har heist det hvite flagget. Men, som alltid, med stor risiko vanker det stor belønning. Om du mot alle odds skulle klare å holde denne jævelen fornøyd, så har du fått en personlig luftrenser i hus. Fjærgullpalmen har nettopp luftrensende egenskaper, og kan fjerne et godt utvalg av fæle stoffer du ikke vil puste inn. I tillegg til dette kan den også bidra til et godt inneklima ved at den er en naturlig luftfukter.
Lys: Helst indirekte lys, men ikke noe katakombe heller.
Vanning: Jorden skal være jevnt fuktig, men på vinteren burde du la jorda tørke inn mellom vanninger. Og for guds skyld, null kalk!
Leilighet: En leilighet som du kan ha jevn temperatur og luftfuktighet i.