Hele verden opplever verdens lengste blåmandag, mens vi venter på innsettelsen av den nye presidenten i USA. Donald Trump ble gjenvalgt, hva faen. Trump har siden sist han vant valget, rukket å dyrke en dyp mistro til pressen, delta i valgfusk, inspirere til stormingen av Kongressen, og bli dømt for brudd på regnskapsloven. Alle bekymringene vi hadde i forkant av valget i 2016 (garderobesnakk og veggbygging) virker nå bare som småfis i forhold. For velgerne som prioriterer lovnader om en god økonomi fremfor demokrati, klima og kvinners rettigheter, var derimot dette et godt valg. Valgvinnerne er gutta som har investert i bitcoin og noen uker gamle embryoer.
Mislykket spåkone
Stoff funderte i 2015 over hvem som skulle møte Hillary i valgkampen. «Dermed blir det mer interessant å se nærmere på hvilken samling kreasjonister, fanatikere, og generelt tilbakestående mennesker republikanerne har hostet opp,» skrev vi. De fæle og verst tenkelige kandidatene som ble trukket frem var en samling av både det ene og det andre. De var både anti-invandring, anti-klimaendringer, anti-fagforening og anti-homo – og en type som ligner på Bobby Bacala fra The Sopranos. Den gangen var ingen av kandidatene alt i ett. Likevel er det bare likheten til Bobby som mangler hos kandidaten som endte opp med å vinne.
Ingen spådde Trumps seier, ikke engang Stoff klarte å nevne ham som en mulig kandidat. Akk, så fint vi hadde det i 2015. Frykten for at den neste amerikanske presidenten skulle være en anti-demokratisk pikk var ikke til stede, i stedet bekymra vi oss for hvorvidt vi måtte delta på Tinestafetten. Men her er vi altså.
Lovnader
Trumps valgløfter har vært mange, blant annet å bygge en beskyttende «jernkuppel» over landet og at han skal stoppe kreft og alzheimer. Med mål om å redde nasjonen fra de som leder USA i dag, gjelder mottoet «Amerika først». Han skal stenge grensen mot Mexico, og sikre at amerikanere får arbeid innenfor industrien. Han har også lovet å få slutt på krigen mellom Ukraina og Russland på 24 timer. Når disse timene skal starte, er uvisst. Han mener også at han skal få slutt på krigen allerede før han blir innsatt i januar. Faktisk så mener han at den aldri ville startet dersom han satt som president. Det samme gjelder Gaza-krigen.
Trump ønsker ikke et nasjonalt abortforbud, men mener det er opp til delstatene å bestemme selv. Dette har vært tilfellet siden 2022, da høyesterett opphevet Roe mot Wade, rettsaken som i praksis legaliserte abort i hele USA på 70-tallet. Siden opphevelsen i 2022 har flere delstater innskrenket abortreglene. I etterkant av Rebublikanernes nye brakvalg har også frykten for videre innskrenkelser av abortlover spredt seg. Følgerne av den radikalfeministiske 4B-bevegelsen dater ikke, gifter seg ikke, har ikke sex og får ikke barn med menn. Bevegelsen, med opphav i Sør-Korea, har vokst blant amerikanske kvinner i sosiale medier etter Trumps valgseier. Bevegelsens vekst i USA er ikke ubegrunnet. Trump gjorde et brakvalg og gjengen han har med på laget har ikke gitt oss noen grunn til å tvile på at de er riktige folk for jobben – om jobben er å tilfredsstille Trump.
Trump Tower United FC
Hvor stor skade kan fire korte år gjøre på den politiske tilstanden i USA? Nå er det faktisk slik at Trump har fått ganske mye makt etter valget i høst, og det vil ha mye å si for den amerikanske tilstanden. Ved valget vant republikanerne flere nye seter, og Senatet gikk fra å være nokså jevnt til at republikanerne overtar et ganske stort flertall i januar 2025. Jo, og så vant de flertall i Representantenes hus, så da har de full kontroll over Kongressen. I forrige periode rakk Trump å utnevne tre av ni høyesterettsdommere (ja, det er disse som sitter ut livet). Nå som Trump har blitt varm i trøya, har han satt sammen sin egen «fantasy football»-regjering.
Kristi Noem, som har blitt nominert til å bli nasjonal sikkerhetsminister, har tidligere skrytt av at hun skjøt sin egen valp. Hvorvidt dette er et forsøk på å virke kul, eller et ønske om å passe inn i guttegjengen, er vi ikke sikre på. Trump nominerte Matt Gaetz til riksadvokatposten, men etter forslag om å etterforske hans tidligere historie med seksuell mishandling, trakk Gaetz seg. Robert F. Kennedy Jr., en Kennedyslektning som har gått seg vill på den røde siden, skal bli helseminister. Så mens JFK vrir seg i graven, forteller nevøen at han har hatt orm i hjernen og sprer anti-vaksinepropaganda. Fox News-programleder Pete Hegseth er nominert til forsvarsministerposten, men har ingen forsvarspolitisk erfaring. Perfekt for den største militærmakten i verden! Selv om Hegseth har norske aner, hadde han nok ikke gjort det så bra på Farmen. Under et TV-innslag med øksekasting traff han nemlig ikke blinken, heller et korpsmedlem som stod bak.
Blant de andre nominerte er det historier om barnemishandling, menneskehandel, og liten penis. Fremtidig visepresident JD Vance er heller ikke så mye å skryte av, og har en historie med å skrive mye rare ting på X – akkurat som presidenten sin. Trump har også laget en ny post til kompisen Elon Musk. Som leder av Departement for Statlig Effektivitet skal sørafrikaneren finne ut hvordan den amerikanske staten kan spare penger og effektiviseres. Bare synd at han kjøpte Twitter for mer enn det dobbelte av det det var verdt.
Laget Trump har valgt, er en samling spesielle karakterer. Man skulle nesten trodd de var hentet fra fantasiens verden. Der finner man jo andre karakterer som like gjerne kunne vært en del av Trumps nye gjeng. For eksempel den tasmanske djevelen fra Looney Tunes, som er aggressiv og skaper trøbbel for alle, bort sett fra Snurre (Trump), som han er veldig lojal mot. Eller Jokum Finnimann, han ene iren i Harry Potter som er veldig god på å sprenge ting – blant annet broer. Kanskje Lucky Luke hadde vært et godt valg for Trump, så kunne han ha fått hjelp til å rydde opp i den ville vesten. Eller Bruiser Woods, hunden til Elle i Lovlig Blond. Han er jævlig god på dyrerettigheter – siden Trump bryr seg så mye om kjæledyrene i Springfield.
Er det så farlig, da?
Hvorfor skal vi bry oss så mye om hva de driver med over dammen? Det bidrar jo til å opprettholde posisjonen USA har som stormakt, og ikke minst egoet til tullingene som nå sitter i regjering. Hvor mange USA-eksperter har vi egentlig?! USA har hatt stormaktsposisjonen lenge, uavhengig av hvor mye vi snakker om dem. Men selv om vi har bedre ting å tenke på, så mener jo folk som er mye smartere enn oss at dette er noe vi skal bry oss om.
Professor i statsvitenskap, Lise Rakner, mente i forkant av valget at en Trumpseier ville ha store konsekvenser for verdens stabilitet, USAs rolle, NATO, Europas forsvarsbudsjett, og hun forventer at verdenshandelen blir mye vanskeligere. «Trump har allerede svekket rettsvesenet. Høyesterett har ikke lenger legitimitet. Nå er det også bare lojalister rundt ham, og apparatet rundt Trump er mye mer forberedt denne gangen,» fortalte hun i et intervju på UIBs egne sider. Ikke nok med det, men Trump og det republikanske partiet er en reell utfordring for demokratiet: «Det Trump gjør er akkurat det samme som autoritære ledere over hele verden gjør.» Med krig i nærområdene våre og en klimakrise som trenger internasjonalt samarbeid betyr lederskapet i USA noe.
Nå har Trump vunnet, og rollen hans som USAs president er viktig. Han blir en selvstendig politisk aktør som har et stort handlingsrom, og trenger ikke alltid å forholde seg til kollektive beslutningsprosedyrer. Men med laget Trump har med seg, trenger vi kanskje ikke å bekymre oss. Klima finnes jo ikke, heller ikke kvinners rettigheter. Og det som ikke finnes, trenger vi ikke bekymre oss for.