Bergensguide

KJÆRE LESER!

Velkommen som beboer av verdens beste by, og som leser av Bergens (verdens?) beste magasin! Gratulerer! Enten du er helt fersk bergenser, eller du har kjent deg hjemme i regnet i årevis, har du gode tider i vente. Byen du nå står og går i befinner seg nemlig i det pussige venndiagrammet mellom kompromissløs selvtillit og ekte sjarm, som kombinert med særegent kulturliv gjør den til et fett sted å være. Samtidig er ingen ny by lett å finne frem i, uansett hvor liten og komprimert den måtte virke.

Lurer du på hvor skapet skal stå? Er du usikker på hva som bør stå på tapetet? Stoff gir i denne guiden sine beste tips og triks for å navigere bergenstilværelsen. Samtidig er det fine med denne byen at den fortsetter å overraske deg. Etter en stund vil du kanskje tenke at du har sett alt denne lille byen som leker stor har å by på. Men ikke la deg lure. Går du en litt annen rute til lesesalen, eller stikker hodet inn i et smug på vei hjem fra nach, titter det stadig frem nye steder og pussigheter du aldri har lagt merke til før. Bergen er byen du aldri blir helt ferdig med, uansett hvor mye du prøver. Forelsk deg i byen som elsker seg selv, og la deg rive med av patriotismen. Det er ganske gøy, vi lover.

Og du: Husk å plukke med deg Stoff magasin!

 

STOFFS LILLE KONVERSASJONSLEKSIKON

KAFEER

En kafé eller kafe er et serveringssted og en offentlig og sosial møteplass som er en mellomting mellom en restaurant og en bar. Som det fremgår av navnet, er slike steder forbundet med servering av kaffe, men vareutvalget omfatter gjerne også andre drikker, kaker og varme og kalde småretter (Wikipedia, 2019).

 

CAFÉ OPERA

En bastion i Bergen. På dagtid er dette stedet å ta med mormor for middag før et teaterbesøk, eller dekke helgens inntak av koffein og nikotin blant andre hippe ungdommer. På kvelds- og nattestid, derimot, gjennomgår stedet et imponerende hamskifte, idet klubbkonseptet gjør sitt inntog. Byens aspirerende og etablerte DJer spiller ukentlige sett som fenger. Sjekk ut andre etasje dersom du trenger et rolig sted å studere /se kul ut på formiddagen.

 

BERGEN KAFFEBRENNERI (BKB)

I et nostalgisk og åpent lagerlokale finner du byens bortgjemte hipstere. Laptop-vennlig og tilbakelent atmosfære. Til tider får man observert kaffebrenneren på jobb i bakrommet, hvor BKB brenner kaffe for salg. Det serveres nybakte kaker og vegansk suppe, og hver torsdag morgen klokken ni er alle velkommen til gratis kaffesmaking, eller «cupping». Har du prøvd kaffe med granateple, blåbær eller timian før?

 

BLOM 

Byens klart hippeste takeaway-kaffe, og studentelitens foretrukne destinasjon, med mindre stipendet synger på siste verset. Det er fortsatt uvisst om man får gå over dørstokken uten å være kledd i helsvart, vi har aldri prøvd. De selger kaffeutstyret du ikke visste at du trengte, samt kaffebønner fra forskjellige norske brennerier. Om du er så heldig å kapre et av to bord på ute- serveringen, er det også et ypperlig sted for å se og bli sett.

 

CIRCLE K HELLEVEIEN

Antakeligvis Bergens travleste kaffebar, på tross av at det bare er en trist bensinstasjon på vei til Åsane. Her tusler elevene ved Norges Handelshøyskole inn med bøyd nakke for å hente sin daglige rasjon svart gugge og wienerpølse til ti kroner. Så om du føler deg alene i sentrum med poloskjorten og de blå chinosene dine, vet du hvor du kan gå for en varm klaps på baken.

 

DET LILLE KAFFEKOMPANIET

Rett ved siden av Fløibanen finner du denne sjarmerende kaféen. Stemningen er like god året rundt, enten du vil varme deg opp med myke tepper om vinteren eller nyte solen med uteservering om sommeren. For den flittige student har de også plass til en kollokviegruppe eller to. Og hvis du bare vil kose deg med en kaffe og bok, er Det Lille Kaffekompaniet det perfekte stedet for det også.

 

SOLROS

Et av Bergens hyggeligste bakerier finner du i et lite blått hus i Marken. Her  kan du kjøpe ferske kanelboller – eller surdeigsbrød, hvis du, som oss, synes at det er litt mye jobb å lage selv. Utvalget av bakverk med råvarer fra eget småbruk skiftes stadig ut. Her kan du finne uvanlig bakst som du neppe har sett eller smakt i Bergen by. Altså et bra sted å prøve noe nytt!

 

NOBEL BOPEL

Midt på Møhlenpris finner du en hipsteroase av kaffe, blingser med chèvre, og god atmosfære. Kaféen er en hjørnesten i mange studenters liv, og med god grunn. Her kan du spise en god lunsj mellom slagene på lesesalen, drikke øl eller posere med en bok. De har også utsalg av alt fra vinylplater til Figgjo-kopper. Sving innom på torsdager for en kviss hvor vinnerlaget blir foreviget med et fotografi på do. Heder og blære!

 

LØVETANN

Rett over veien for Amalie Skram-stauen vokser Løvetann opp gjennom Nordnesbrosteinen. I tillegg til Bergens bredeste utvalg i coverlåter, byr stedet også på digg (dog dyr) toast av ulikt format. Stor uteservering om sommeren gjør det mulig å ta med hele vennegjengen til kaffe i sola, og plasseringen på Klosteret gjør at stedet passer perfekt som avslutning på et bad på Nordnes eller Nøstet. Også et bra sted å lese, om det så er pensum eller frivillig litteratur. Her er bruk av støydempende øretelefoner riktignok å anbefale.

 

GODT BRØD MUSÉHAGEN

Med sin flotte beliggenhet i en av Bergens fineste parker, er Godt Brød Muséhagen et populært lunsjsted på Høyden. Prisene er stive, og det går ofte sport i å bestille seg den billigste lunsjen for å sikre en koselig leseplass. Du taper litt hipsterpoeng for å spise på en kjede, men får igjen på god kaffe og atmosfære. Et fint sted å feire med kollokviegruppen når stipendet kommer. Kanskje til og med unne seg en overprisa solbolle?

 

AMALIES HAGE

Kafeen på Bergen Offentlige Bibliotek. I tillegg til å huse de fleste av bibliotekets arrangementer er stedet også en fin mulighet for pause blant studenter som har valgt å trekke litt lenger unna Høyden. Lån deg en bok og fyll på det daglige koffeininntaket i samme slengen. Også et bra sted å møtes på før biblioteket viser gratis film hver mandag, eller for trøst etter å ha betalt nok et forfallsgebyr. 

 

ALBATROSSEN KAFFE

Albatrossen er den perfekte kafeen for å ta en kaffe med en venn, eller sitte ved vinduet og jobbe med studier (les: kikke på folk som går forbi). I dette gule huset som kunne sklidd rett inn i Kardemommeby, kan man nyte gode sandwicher og bakverk. Både folk og røvere finner sammen i kafeen plassert midt mellom bybanestoppene Kronstad og Brann Stadion.

Dette er også en av kafeene i byen med  studentrabatt.

 

TIL OVERSIKT

 

UTELIV

Party

En bar eller utested er et serveringssted som kjennetegnes ved at varene serveres over en høy disk. Ordet kommer av det engelske ordet for en avlang gjenstand eller plate «a bar» (Wikipedia, 2019).

 

APOLLON

Rock, vinyl og øl er tre ting som alltid går godt sammen, og heldigvis er alle disse å finne på ett og samme sted: Apollon platebar. Her finner du utsøkt øl for ganen og den beste rocken for øregangene. Er du kun hypp på å spinne plater på spilleren du – mot alle odds – klarte å karre med deg til Bergen, så har de Bergens kanskje beste vinylutvalg.

 

DR. WIESENER

Er du ute etter et godt glass øl eller vin? Leter du etter en av byens bedre uteserveringer? Jager du etter en rolig og god stemning tidlig eller sent på kvelden? Doktoren har alt. Stikk innom din nye fastlege der sentrum møter Sandviken og nyt noe som er så bergensk at du vil blø Hansa istedenfor blod fra ørene neste gang du vekkes av buekorps klokken syv om morgenen.

 

HECTORS HYBEL

Som navnet tilsier, er dette et sted hvor hybelestetikken dyrkes. Det er trangt, bråkete, klientellet består i hovedsak av studenter og veggene er dekket av Ikeakunst, men på en underfundig måte er det likevel veldig koselig. Hectors tilbyr dessuten byens billigste øl (om du ikke jobber frivillig i en av studentbarene og får internpris) til bare 38 kr i ukedagene og fram til klokken 23 i helgene.

 

HULEN

Hulen er Nord-Europas eldste rockeklubb og åpnet i 1969 etter å ha vært et mislykket bomberom. I dag er det en vellykket konsertarena, hvor man kan nyte både veletablerte og urørte artister. Lyden kastes fint rundt de velslepne steinveggene, og de hyggelige frivillige sørger for å holde kvelden flytende med billig pils. Sjekk ut det halvårlige arrangementet «Fyll/tøm hodets tanker», hvor prisen på pils går mot null ettersom kvelden eldes.

 

KVARTERET

Kvarterets sammensurium av studentarrangementer omfatter blant annet konserter, filmvisninger, kunstutstillinger og debatter. Her finnes svært rimelig og god mat og drikke, hvorav nachostallerkenen anbefales på det sterkeste. Stedet driftes av frivillige, så vær tålmodig, si takk og vis studentkort hver gang, og vit at servicen blir bedre utover semesteret. Kvarteret er ditt hjem, så her er det bare ta seg til rette.

 

LANDMARK

Landmark er Bergen Kunsthalls kafé, bar, konsertscene og nattklubb. De har deilig lunsjmat, og det er høyt under taket for den som vil ta med en bok og lese i dagslys. DJ-er og artister underholder fra morgen til kveld, og dekker alle musikkbehovene du ikke visste du hadde. Det kan bli diffust og eksentrisk, men aldri kjedelig.

 

RICKS

Vestlandets største utested er stedet for å miste seg selv. Pans Labyrint blir som Den Himmelske Freds Plass å regne, sammenlignet med de klaustrofobiske Ricks-katakombene. Med mindre du står på det glisne dansegulvet, da. Ved inngangen kan du beundre et monument over de falne under andre verdenskrig, da Gestapo holdt til i bygget, mens du kaster et stjålent blikk på den grå massen av fulle studenter og funderer over tidens gang. Standup med varierende kvalitet på torsdager.

 

VASKERIET

Vaskeriet, home of silent disco, er et mystisk sted. Med en teknologi som, ved første besøk, virker til å være fra en fjern fremtid, kan du lukke deg inne i din helt egen verden ved å dra på deg de grønne/blå hodetelefonene. Samtidig skulle man nærmest tro man er hvalfangst når man fjerner dem – alle gir virkelig alt de har av stemme der inne. Vaskeriet er åpent fra torsdag til lørdag, hvor du kan ta med deg vennene dine for å svette og tråkke på glasskår.

 

FOLK OG RØVERE

Som navnet kan tilsi er dette stedet for folk, i alle aldre. Her sitter gråstubbede røvere side om side med nyfikne studenter. Et av få steder i Bergen med en så sjelden kombinasjon som studentrabatt og ekte halvliter. Lun røvermusikk spilles over høyttalerne og balanserer den rotløse innredningen. Kaktus og planter som tåler en støyt er plassert i vinduene, og minner deg på at dette er folkets andre hjem. Her kan man med fordel ta seg en omvei hjem, kun for å gå forbi barens livlige uteservering i Skostredet.

 

LANDMARK

Landmark er Bergen Kunsthalls kafé, bar, konsertscene og nattklubb. De har deilig lunsjmat, og det er høyt under taket for den som vil ta med en bok og lese i dagslys. DJ-er og artister pleier normalt å underholde fra morgen til kveld, og dekker alle musikkbehovene du ikke visste du hadde. Det kan bli diffust og eksentrisk, men aldri kjedelig.

 

ØSTRE

Byens sted for lydkunst og elektronisk musikk, som de selv skriver. Østre er neppe det første stedet du oppdager som fersk bergensstudent. Det er synd. For Østre er klart et av byens kuleste utesteder. Om du er ute etter dronemusikk av byens mest diffuse slag, veldedighetskonserter for å dekke narkobøter eller å danse deg gjennom natten er dette stedet for deg. Sjekk også ut EKKO-festivalen. Stol på oss.

Aldersgrense 18 år.

 

DOWNSTAIRS

Bare navnet burde få noen alarmer til å ringe, for her er det metaforisk sett like skittent og ukoselig som trappeoppgangen til melkerommet på barneskolen. Så er også klientellet purunge. Downstairs har 18-årsgrense, og følgelig er atmosfæren en av pubertal forventning og Vodka Red Bull-indusert overtenning. Dra hit hvis du vil ha guttastemning og klamydia.

Aldersgrense 18 år.

 

CAFE LEGAL

Legal er kanskje den sterkest skinnende stjernen i den imponerende Nygårdsgatekonstellasjonen, som gjennom årene har opparbeidet seg betydelig tyngde. Mang en student på vei hjem fra byen har blitt dratt inn under dens gravitasjonskraft for en siste øl de egentlig ikke trenger. Samtidig kan det sies at Legal fungerer som en «catcher in the rye», hvor ellers uskyldige sjeler kan bli plukket opp fra den høylytte Bergensnatten og møte folk de ikke visste de kjente. Vi er sikre på at du vil like deg der, om du finner plass da.

 

FOTBALLEN

Fotballen er den brune puben med sport på storskjerm. Her vet du hva du får. 

 

ROMMET

Rommet ble startet av en gjeng med kulturtjommier i 2022, og har etter hvert etablert seg som en sentral del av Bergens uteliv. Konseptet skal gi deg følelsen av den kule hjemmefesten du aldri ble invitert til på videregående, noe de stort sett lykkes med. Her vil du møte kule kulturfolk som du kan nikke til på byen i resten av studietiden. Har en anonym dør som gir inntrykket av at ingen andre vet hvor dette er (men alle vet hvor det er). Ofte kul musikk og god stemning.

CAFE SAANA

Lei av tilhørselslatende evinnelig suggererende bassumming og vugge-fra-fot-til-fot-dansing du får på de hippe stedene som Østre og Landmark? Veien er ikke lang til Café Saana. Ved bredden av Lille Lungårdsvann ligger den lille musikkpubben utmerket til. Stedet er lett å få øye på; grønnere hus skal du leite lenge etter. Et sted som virkelig får kvelden på glid. Her får du alt fra DJ-eing med sterkt oppstemt afrobeat til lavmælt og diggbar live-bossa. 

Aldersgrense 18 år.

 

Uteliv i Bergen er forøvrig en egen Wikipedia-artikkel på nynorsk. Se denne for en mer utfyllende liste. (Det var ikke der Stoffredaksjonen fant sine bidrag. Vi er kule.)

 

TIL OVERSIKT

 

KUNST

Kunst (tysk for «kunnen») er en fellebetegnelse på menneskeskapte fenomener som blir laget for å dekorere og for å dele en opplevelse, fortelling eller følelse (Wikipedia, 2019).

 

DEN NATIONALE SCENE

Bergens eldste teater finner du i et imponerende steinbygg (som forøvrig er Bergens eneste bygg i Jugendstil) midt i hjertet av Bergen. Både Bjørnson, Ibsen og Shakespeare skuer ned på deg ved inngangen, for å markere at risikoen for høykulturell avkastning er stor. Programmet her består stort sett av de såkalte klassikerne, eventuelt spreke, moderniserte tolkninger av dem i dertilegenet ny drakt. Kan på utsiden fremstå noe stivt, men ønsker i bunn og grunn alle og enhver velkommen. En særlig bonus er studentbilletten til mellom 100 og 200 kroner. Med andre ord en ypperlig mulighet til å fremstå bevandret i teatergamet, til tross for skralt budsjett.

 

BIT TEATERGARASJEN

DNS’ eksperimentelle lillebror. Beveger seg for tiden en del rundt i ulike lokaler, for det meste Verftet og Studio Bergen i Nøstegaten, i påvente av innflytningen i det gamle Sentralbadet. Her finner du forestillinger innen teater, dans og performance. Vi anbefaler å være åpen idet man går inn, for det kan fort bli noe diffus og krevende titting. Det er rett og slett ganske stor sannsynlighet for at du ikke vil forstå så mye, men kanskje det er litt av poenget? Når det er sagt er dette byens klart feteste og mest særegne arena for scenekunst, med store aktører fra inn- og utland som bidrar til et mangfoldig program. Her er det mye å hente om du går inn for det.

 

KODE

Et penselstrøk unna lille Lungegårdsvann, finner du Kode. Som et av Nordens største museum for kunst, musikk og design, er dette et must for deg som skal slå deg frem blant kultureliten i Bergen. Museet tilbyr utstillinger og konserter i hele fire bygninger, og for en hundrelapp kan du boltre deg i både klassisk og moderne høykultur. I tillegg til komponisthjemmene til Ole Bull, Harald Sæverud og Edvard Grieg, huser Kode også verdens tredje største samling av Edvard Munch! En plakat herfra er obligatorisk for alle respekterte kollektivstuer i Bergen.

 

 

TIL OVERSIKT

 

RESTAURANTER

Restaurant er avledet av det latinske verbet «restauro» som betyr «å reparere». En restauratørs jobb var å stille sulten. Restaurant brukes ofte om større og finere spisesteder med et bredt utvalg av varme og kalde matretter og drikkevarer hvor gjestene betjenes av kelnere/servitører.

 

ALLMUEN

Har du lyst på en ordentlig restaurantopplevelse, uten at det blir for pretensiøst? Da er Allmuen stedet for deg! I en sidegate opp fra Torgallmenningen ligger restauranten bak en tung, brun metalldør med masser av planter i vinduene. Atmosfæren er nedpå, servitørene yter svært god service og vinglasset blir aldri stående tomt lenge. Menyen forandres hver dag, men det vil alltid være kjøtt, fisk og vegetariske alternativer. Noe for enhver smak, med andre ord. Her er det perfekt å ta med daten fra fadderuka om du er gira på å imponere litt.

 

INSIDE

Det perfekte stedet for en smakfull burger og en øl. Mørkt interiør, gammel rock og en stor burgermeny, gjør Inside til en del av bybildet. Soyaburgerne de serverer er ikke et dårlig alternativ, og studentrabatten hjelper magre pengepunger. Her finnes «crispy hot kicks» med ghost chili, lavkarbomeny og en utfordring til de som tror de kan spise 1.8 kilo mat på under 60 minutter!

 

KAFÉ SPESIAL

Restaurant og kafé i skrågaten mellom Nygårdsgaten og Christies gate, som etterhvert har blitt en fast gjenganger i flere studentliv. Her kan du ta med de aller fleste, ettersom menyen er både lang og bred, og prisene relativt lave. Pizza, pasta, eller shakshouka? Spesielt sjarmerende er dessuten den lange øllisten bakerst i menyen, som inkluderer detaljerte beskrivelser av hver enkelt type flytende gull. 

 

LUCY

Det var stor uenighet om hva som var Bergens beste etiopiske/eritreiske restau- rant – helt til Lucy dukket opp. Nå er det ingen tvil om hvor man finner den heftigste matopplevelsen. Betjeningen er briljant, kokken er kul, og maten er magisk (Key Wått anbefales). Rettene serveres som lefser (injera) med fresende gryteretter til. De vante besøkende tar hendene fatt når måltidet fortæres, men det er innafor å be om bestikk.

 

HOGGORM

På Hoggorm finner du Bergens beste pizza – i hvert fall om prisen for eksperimentell pizzakunst skal deles ut. Her finner du en meny som stadig skiftes, med spennende ingredienser og sterke sauser. Bestill en østers om du føler for det, og kos deg i en chill atmosfære. Med høy musikk på høyttalerne passer stedet både for date og en  koselig kveld med venner. Om alle bestiller forskjellige pizzaer og deler, blir kvelden enda gøyere! 

 

ENJOY SAIGON

Byens beste vietnametiske restaurant ligger lavmælt til på Klosteret. Her er både menyen og inventaret helt etter boka, med digge retter til ok pris og svære hestedekorasjoner på veggene. Vi digger det. Personalet er også megahyggelige og hjelpsomme, så dette er stedet du stikker innom om du har glemt å handle inn middag og lommeboka tillater det (her vil vi særlig anbefale udonnudlene).

 

DAILY POT

Hva passer vel bedre som frokost, lunsj eller middag enn suppe? Ved Daily Pot, som ligger plassert i Vaskerelven, kan du finne supper i flere varianter, alt fra Goulash og curryer, til god gammeldags grønnsakssuppe. Hver uke byttes noen av suppene ut, til stor glede for de faste suppespiserne. Daily Pot har i tillegg både salater, smørbrød og dessert, så her er det bare å forsyne seg. Forvent dog til tider et lunsjrush da denne sjarmerende restauranten er av litt beskjeden størrelse. Den som venter på noe godt venter likevel ikke forgjeves, da både mat og service gjør det mer enn verdt det. 

 

TIL OVERSIKT

 

LESESALER

En student (maskulin og kjønnsnøytral form; studine som lite brukt femininum) er en person som studerer, det vil si får undervisning og tar utdanning, særlig ved en høyere læreanstalt eller skole (Wikipedia, 2019).

 

BERGEN OFFENTLIGE BIBLIOTEK

Bygget som troner mellom Storsenteret og togstasjonen er over hundre år gammelt. Det betyr ikke at biblioteket ikke henger med i tiden. Med kaféen Amalies hage, egen lesesal og andre leseplasser rundt omkring bygget (blant annet i vinduskarmene i andre etasje), er biblioteket en av Bergens absolutte studentskatter. Noen av byens feteste diskusjoner og arrangementer skjer også her, så det er bare å følge med.

 

HF-BIBLIOTEKET

I en ørken av knusktørre lesesaler på byens mange fakulteter fremstår HF-biblioteket som en oase. Leseplassene fylles raskt opp hver dag med et allsidig persongalleri fra samtlige av byens studiesteder. Her finnes alt fra gjennomsnittlige HF-travere, til streite jusstudenter og NHH-ere som «aldri passet helt inn» der de kommer fra. Kaféen er dyr, men hyggelig, og oppe i boktårnet kan du få et helt rom nesten alene!

 

SYDNESHAUGEN SKOLE

Når det er fullt eller stengt for kvelden på HF-biblioteket, er Sydneshaugen en verdig erstatter. Selv om bøkenes sjarm byttes ut med grått kontorlandskap, kan god kapasitet og stikkontakt på hver plass gjøre opp for tapt inspirasjon. Salene er nylig oppusset, og det er egentlig ikke så verst når du legger snobberiet på hyllen.

 

MATNAT-BIBLIOTEKET

Realfagbyggets brutalistiske betongfasade er ikke særlig innbydende, men biblioteket i første etasje er nyoppusset og fargerikt med vinduer og deilig belysning. Et åpent landskap med både lesesalplasser, gruppebord, kollokvierom og lenestoler, luftig og rolig. For de fleste er det lengre å gå enn til HF og SV, men for en god arbeidsøkt er det verdt det, og i eksamensperioden er det større sjanse for å få plass her om du er en syvsover.

 

TIL OVERSIKT

 

TRENING

Trening er å øve, helst systematisk, for å utvikle, forbedre eller opprettholde ferdigheter, evner og egenskaper. Dette gjøres gjennom planlagte, gjentatte repetisjoner, eller en mer allsidig tilnærming der en ferdighet eller evne krever øvelse av andre grunnleggende ferdigheter eller evner for å oppnå ønsket utvikling (Wikipedia, 2019).

 

Barry’s Bootcamp
Nonnesetergaten

For den beinharde studenten med deltidsjobb: Ta med deg en venn og tre inn i det røde rommet som er Barry’s Bootcamp midt i sentrum. Her er veggene dekket av speil, trenerne er gira, og etter endt økt har du en noe overpriset, men veldig god, shake ventende på deg i resepsjonen. Flotte garderober for den kvinnelige student, med både såper, q-tips og hårfønere. Den mannlige student har muligens enklere kår.

 

Yogarommet
Strandgaten

Trenger du et pust i bakken? Yogarommet spesialiserer seg på Iyengar-stilen, hvor man aktivt bruker hjelpemidler som blokker, belter, bolstere, og etterhvert som man blir flinkere får man henge fra veggen i et tau! Klassene har ulike vanskelighetsgrader, og det finnes egne introduksjonskurs for nybegynnere. Egne student- og introduksjonspriser. Det er aldri for sent eller tidlig til å la seg reinkarnere til et mer velbalansert studentliv. Namasté!

 

Sammen Vektertorget
Christies gate

Det kjipeste Sammen-senteret, rent objektivt. Svett, innestengt, ikke et eneste vindu. Likevel har det en unik sjarm med sin fordomsfrie guttastemning og avflassede kettlebells. En stor fordel er alle krikene og krokene. Her er det lov med fyrstikkarmer og froskelår. Hvis du vil ha den samme intime, men folkelige stemningen, men også svømmehall inkludert i prisen, dra på Studentsenteret.

 

Sammen City
Vestre Strømskaien

Det nyeste senteret er gigantisk, og har alt du trenger pakket inn i en sporty SATS-atmosfære. Alltid nok tredemøller og gode gruppetimer. Hvis du vil være anonym og svette bort feriemagen i fred, er ikke dette stedet for deg. Men det er alltid plass for den som er villig til å gjennomføre pingleprogrammet sitt blant crossfitatleter i siste mote.

 

TIL OVERSIKT

 

PARKER

Park (fra fransk, av middelalderlatin parricus, «innhegning, dyrehage») er større grøntområde med beplantning, stort hageanlegg») og et vernet grøntområde, enten vernet som en nasjonalpark slik det er skapt fra naturens side (eller tilnærmet slik), eller det kan være et anlagt område, ofte i bybebyggelse, til glede og rekreasjon for mennesker (Wikipedia, 2019).

 

Arboretet – Botanisk Hage
Milde

Dette er en perle. Tre kvarter med 53-bussen fra busstasjonen ligger det desidert vakreste stedet hele Bergen kommune. Tiltaket det er å sette av halvannen time til bussreise belønnes garantert når du vandrer i den eventyrhagen Arboretet er. Alle hagene er nydelig sammensmeltet med norsk skoglandskap. Området er gigantisk og inneholder blant annet Nord-Europas største samling rhododendron, Norges største rosehage og de vakreste varianter av flora fra hele verden.

 

Nordnesparken
Nordnes

Ofte forblåst og mørk. Parken er en yndet destinasjon for stevnemøter. I sommersesongen er dette ypperlig sted å slikke sol, drikke øl og hilse på forbipasserende hunder. Det finnes også en rekke bortgjemte steder å sitte i skråningen ned mot sjøen mellom Sjøbadet og lekeplassen om man søker en mer privat rendezvous.

 

Nygårdsparken
Høyden

Nygårdsparken er en perle med skulpturer, svanedam og enorme trær for de gangene du vil skånes for solen (les: regnet) om sommeren. Deler av parken er fremdeles stengt, men 74,2 dekar er mer enn nok plass for de som absolutt vil spille musikk over høyttaler/balansere på slakkline/trikse med hacky sack/sjonglere/snurre diabolo/spille Wonderwall på kassegitar, eventuelt bare grille og kose seg.

Muséhagen
Høyden

Rett ved studentsenteret finner du den vakre Muséhagen. På sommerdager ligger det her utslåtte studenter på enhver grønn flekk. Med over 3000 arter er denne grønne lungen en del av Bergens botaniske hage, men om du ikke er av den planteglade typen funker også Muséhagen til det de fleste andre parker funker til: lunsj, sol, en god bok, venner og øl.

 

TIL OVERSIKT

 

FJELL

Fjell er en større landskapsformasjon, en landskapstype eller geografisk område. Det benyttes først og fremst om høyere lender og åser, eller områder som ligger så høyt at de er naturlig fri for skog. Det er i Norge ingen spesifikk høyde som avgjør om en høyde er en ås eller et fjell, men i Storbritannia er det 2000 fot (610 meter). Norges høyeste fjell er Galdhøpiggen, mens det høyeste fjellet i verden er Mount Everest (Wikipedia, 2019).

 

Stoltzekleiven

Det er mange veier til Fløyen. En av dem starter ved en gudsforlatt bussholdeplass, og tar deg opp noen uhyre bratte steinheller. Man kaller den for Stoltzen. Her sleper man seg opp i selvforakt, og konkurrerer om hvem som kan gjøre det raskest. Dersom du ikke allerede er tvunget i kne av melkesyra, kan du nyte utsikten på toppen. Etter hvert vil lårene dine bli enorme.

 

Løvstakken

Løvstakken er fjellet for deg som synes at Stoltzen er for prestisjebelastet, og opplever at Ulriken kan være en dørstokkmil unna. Den nye Løvstien gjør byens flotteste fjell tilgjengelig for enda flere, og en tur krever verken nistepakke eller kakao – selv om det er fritt frem for studenten som vil nyte fjellturen for mer enn trening. Flere redaksjonsmedlemmers favorittfjell.

 

Blåmanen

Blåmanen byr, i likhet med de andre seks byfjellene, på vakker natur. Blåmanen tilbyr i tillegg en anstendig fjelltur. Fjellet er ikke byens høyeste. og det er omdiskutert om det i det hele tatt skal være en del av De syv fjell siden det ligger bak et annet fjell heller enn ved byen. Blåmanen er full av fine, små foreningshytter, og lange stier som blodårer opp til den blanke fjelltoppen.

 

Lyderhorn

Lyderhorn er den vakre lillesøsteren av de syv byfjellene. Prinsessen, om du vil. Med stier fra Laksevåg og Loddefjord er den 369 meter høye sjarmøren likevel noe ufortjent fraværende i de fleste studenters liv. Men for de eventyrlystne: en kort busstur unna venter en spektakulær 360 graders utsikt over Bergen. Gå på ettermiddagen og få med deg solnedgangen!

 

Syvfjellsturen

En årlig begivenhet hvor man bestiger alle Bergens syv fjell på én dag. Dette er en tung tur selv for fjellgeitene, så et mer overkommelig alternativ er firefjellsturen. En opplevelse å være med på, selv om du naturligvis kan gå i fjellene helt gratis ellers. Det koster en slant å være med, men du får en T-skjorte idet du kommer i mål. Denne kan fungere som snikskryt-pysjamas i minst to år etterpå.

 

Fløyen for viderekomne

Enkelte dager er det like travelt opp hovedveiene til Fløyen som på Torgallmenningen. I umiddelbar nærhet fra den ofte overfylte plassen ved Fløibanens endestasjon finner du utallige steder med minst like god utsikt. Plott inn Fløyvarden i ditt søkefelt, eller Fjellhytten dersom du orker å gå litt lenger. Utforsk nye stier. Og på kalde og mørke dager er den åpne varmestuen ved Åsebu en ypperlig destinasjon.

 

TIL OVERSIKT

 

GODT OG BLANDET

Bergen kan også by på en rekke aktiviteter du kan gjøre med venner, kjæreste eller familie – eller alene. Byens eneste oppvarmede sjøbad finner du på Nordnes Sjøbad, hvor et forfriskende dypp i vannet nytes med åpen utsikt mot fjorden. Badstuen er disponibel om man angrer på det spreke nyttårsforsettet. Rett rundt hjørnet finner vi Norges største akvarium – Akvariet i Bergen. Midt i blinken når «dyrehold ikke tillatt» ble oppdaget litt for sent i leieforholdet. Her får du se både koi-karper, krokodiller og edderkopper, samt pingvin- og sjøløveshow.

 

Eksamensperiode? Gjengen lei av Stoltzen og øl? Vi har stedet for deg: Wasteland. Skyt vekk all frustrasjon og stress med en runde lasertag. 100% suksessgaranti og 10% studentrabatt – eller enda bedre, om du klarer å overbevise om at du feirer barnebursdag loves det gratis is til barna og en kaffekopp til de voksne etter at massakren er over. Fortsett kvelden på en av byens mange studentbarer, og gå innom Trekroneren på vei hjem.

Kongen satt ut fisk i Lille Lungegårdsvann for noen år siden. Disse har nå blitt store. Her kan du lovlig fiske flott og smakfull ørret. I tillegg er kaien bak Bontelabo en god fiskeplass i sesongen, og det beste stedet å stifte bekjentskaper med øst-europeiske hobbyfiskere. På grunn av forurensning fra tidligere tungindustri frarådes inntak av stedbundne arter, spis makrell!

 

En dagstur til klatreparken Høyt og lavt anbefales for store og små, der baner i forskjellige vanskelighetsgrader åpner for både pyser og apekatter. Kanskje en plass for å imponere din utkårede? Om du foretrekker mindre mosjon og mer kultur bør du sjekke ut hva Den Nationale Scene har å tilby. Her kan man bli Teatertjommi og få svært gode rabatter. Den som er hypp på noe midt i mellom bør besøke pittoreske Gamle Bergen for en spasertur i historiske omgivelser.

Uansett hva du liker å drive med, trenger man aldri kjede seg i Bergen by. Gratulerer til deg som har valgt Norges flotteste plass å studere! Stoff vil fortsette å vise vei både i kultur og samfunn. Husk å plukke oss opp hver måned, og sjekk Bergen Revels på baksiden for å holde deg oppdatert på utstillinger, debatter, konserter, klubbkonsepter og aktiviteter som byen vår har å by på.

 

TIL OVERSIKT