Bergensguide

Uansett om du er fersk student eller en gammel traver, nylig tilflyttet eller fastgrodd på Møhlenpris – alle kan nyte godt av en liten håndbok for å manøvrere seg frem til alt det gode som finnes langs våre kjære, brosteinsbelagte gater.
Redaksjonen i magasinet Stoff viser vei! I denne guiden til studentens Bergen har vi samlet noen av byens kjente og mer ukjente perler i form av kaféer, restauranter, utesteder, treningssentre, lesesaler og aktiviteter.

Byen mellom de syv fjell har mange sider. Kulturbyen. Studentbyen. Skarreland. Byen de høyere makter er så glad i at de vasker den så ofte de kan. Mellom disse permene har vi gjengitt noen av disse sidene etter beste evne. Dette er håndboken for den utforskende, for den som søker noe nytt og for den som vil finne tilbake til det gamle.

Velkommen!

 

KAFEER

En kafé eller kafe er et serveringssted og en offentlig og sosial møteplass som er en mellomting mellom en restaurant og en bar. Som det fremgår av navnet, er slike steder forbundet med servering av kaffe, men vareutvalget omfatter gjerne også andre drikker, kaker og varme og kalde småretter (Wikipedia, 2019).

 

Bergen Kaffebrenneri (BKB)
Thormøhlens gate

I et nostalgisk og åpent lagerlokale finner du byens bortgjemte hipstere. Laptop-vennlig og tilbakelent atmosfære. Til tider får man observert kaffebrenneren på jobb i bakrommet, hvor BKB brenner kaffe for salg. Det serveres nybakte kaker og vegansk suppe, og hver torsdag morgen klokken ni er alle velkommen til gratis kaffesmaking, eller «cupping». Har du prøvd kaffe med granateple, blåbær eller timian før?

Blom og Kaffemisjonen
John Lunds plass og Øvre Korskirkeallmenning

Byens klart hippeste takeaway-kaffe, og redaksjonens foretrukne destinasjon, med mindre stipendet synger på siste verset. Det er fortsatt uvisst om man får gå over dørstokken uten å være kledd i helsvart, vi har ennå ikke prøvd. De selger kaffeutstyret du ikke visste at du trengte, samt kaffebønner fra forskjellige norske brennerier. Om du spør pent kan baristaen demonstrere hvordan en lager sort kaffe på mer fancy vis enn pappas kokekaffe.

Café Aura
Marken

Interiøret og menyen på Café Aura er eklektisk. Her serveres både rekesalat og den noe mer diffuse «indisk tomatsuppe», men det er signaturretten chili con carne du bør bestille. En gang overhørte et av redaksjonsmedlemmene en telefonsamtale hvor sidemannen, som etter utseendet å dømme hadde vært i slåsskamp, snakket med sin febrilske mor på bred bergensdialekt. «Det går fint», konstaterte han. «Jeg spiser chili på Café Aura nå.»

Café Opera
Engen

En bastion i Bergen. Dette er stedet å ta med mormor på middag før et teaterbesøk, eller dekke helgens inntak av koffein og nikotin blant andre hippe ungdommer. Foruten god og rimelig servering holder klubbkveldene også et høyt nivå. Byens aspirerende og etablerte DJer spiller ukentlige sett som fenger. Sjekk ut andre etasje dersom du trenger et rolig sted å studere/se kul ut på formiddagen.

 

Circle K Helleveien
Helleveien

Antakeligvis Bergens travleste kaffebar, på tross av at det bare er en trist bensinstasjon på vei til Åsane. Her tusler elevene ved Norges Handelshøyskole inn med bøyd nakke for å hente sin daglige rasjon svart gugge og wienerpølse til ti kroner. Så om du føler deg alene i sentrum med poloskjorten og de blå chinosene dine, vet du hvor du kan gå for en varm klaps på baken.

Chillout
Torggaten

Her finner du Bergens eneste aktør som blander kafé- og lunsjsted med salg av turutstyr. Utstyret koster dessverre mer enn du kan betale, men stikk innom likevel for sjarmerende lokale, gode og relativt rimelige smørbrød, godt utvalg i kaffe og ordentlig varm sjokolade. De har også slike skrapekart som du kan henge på veggen for å, ytterst beskjedent, vise deg frem som den sanne globetrotter du er.

Det Lille Kaffekompaniet
Nedre Fjellsmauet

Rett ved siden av Fløibanen finner du denne sjarmerende kaféen. Stemningen er like god året rundt, enten du vil varme deg opp med myke tepper om vinteren eller nyte solen med uteservering om sommeren. For den flittige student har de også plass til en kollokviegruppe eller to. Og hvis du bare vil kose deg med en kaffe og bok, er Det Lille Kaffekompaniet det perfekte stedet for det også.

Kafé Chaos
Fosswinckels gate

Kafé Chaos er en av de rimeligste kaféene i sentrum, spesielt om du tar med egen kopp. Den åpne kjøkkenløsningen gjør at det føles som å være på besøk i et svært gjestfritt hjem. Det tilbys billige lunsjretter og godt vegetarisk utvalg, samt utrolig digg og billig hjemmelaget kake. Og hyggelige sitteplasser, både inne og ute.

Smakverket
Rasmus Meyers allé

Kafeen ligger under KODE 2 overfor de merkelige kunstinstallasjonene ved Lille Lungegårdsvannet, og er en godt gjemt skatt. Dersom du skulle finne fram har du gjort noe riktig. Hyggelig betjening, god mat og kaffe, mer trenger man ikke å be om. Klientellet er sammensatt, og et besøk er et kjærkomment avbrekk fra studenthverdagen.

 

TIL OVERSIKT

 

Uteliv

Party

En bar eller utested er et serveringssted som kjennetegnes ved at varene serveres over en høy disk. Ordet kommer av det engelske ordet for en avlang gjenstand eller plate «a bar» (Wikipedia, 2019).

Apollon
Nygårdsgaten

Rock, vinyl og øl er tre ting som alltid går godt sammen, og heldigvis er alle disse å finne på ett og samme sted: Apollon platebar. Her finner du utsøkt øl for ganen og den beste rocken for øregangene. Er du kun hypp på å spinne plater på spilleren du – mot alle odds – klarte å karre med deg til Bergen, så har de Bergens kanskje beste vinylutvalg.

Dr.Wiesener
Nye Sandviksveien

Er du ute etter et godt glass øl eller vin? Leter du etter en av byens bedre uteserveringer? Jager du etter en rolig og god stemning tidlig eller sent på kvelden? Doktoren har alt. Stikk innom din nye fastlege der sentrum møter Sandviken og nyt noe som er så bergensk at du vil blø Hansa istedenfor blod fra ørene neste gang du vekkes av buekorps klokken syv om morgenen.

Hectors Hybel
Vaskerelven

Som navnet tilsier, er dette et sted hvor hybelestetikken dyrkes. Det er trangt, bråkete, klientellet består i hovedsak av studenter og veggene er dekket av Ikeakunst, men på en underfundig måte er det likevel veldig koselig. Hectors tilbyr dessuten byens billigste øl (om du ikke jobber frivillig i en av studentbarene og får internpris) til bare 38 kr i ukedagene og fram til klokken 23 i helgene.

Henriks øl- og vinstove
Engen

Her er det prat, godt øl og høyt under taket. Volumet hos Henriks øker jevnt og trutt i løpet av kvelden, og det uten et snev av musikk. Nøyaktig hva som gjør dette til et av byens bedre utesteder er vanskelig å sette fingeren på, men det er høy trivselsfaktor uten at det blir for harry idet du når trappen til baren. Lavterskel, og knakandes koselig.

Heidi’s Bier Bar
Håkonsgaten

Som nytt menneske i ny by er det lurt å holde fast ved det gamle. Så ikke nøl med å slå deg stolt på brystet og erklære hvilken russebuss du var med på, ei heller hvilken type snus du gjemmer i nebbet. Og om du ikke får responsen du er ute etter, kan likesinnede finnes på Heidi’s. Her er det afterski hele året, og kjempelett å få seg et ligg!

Hulen
Olaf Ryes vei

Gå inn porten som leder rett inn i fjellet, og du vil finne en av byens mest unike konsertarenaer. Konsertene på Hulen er noe for seg selv, og de har gode arrangementer for studenter med tynne lommebøker hele året. Bli med inn i fjellet, og slå deg løs!

Kvarteret
Olav Kyrres gate

Kvarterets sammensurium av studentarrangementer omfatter blant annet konserter, filmvisninger, kunstutstillinger og debatter. Her finnes svært rimelig og god mat og drikke, hvorav nachostallerkenen anbefales på det sterkeste. Stedet driftes av frivillige, så vær tålmodig, si takk og vis studentkort hver gang, og vit at servicen blir bedre utover semesteret. Kvarteret er ditt hjem, så her er det bare ta seg til rette.

Landmark
Bergen kunsthall

Landmark er Bergen Kunsthalls kafé, bar, konsertscene og nattklubb. De har deilig lunsjmat, og det er høyt under taket for den som vil ta med en bok og lese i dagslys. DJ-er og artister underholder fra morgen til kveld, og dekker alle musikkbehovene du ikke visste du hadde. Det kan bli diffust og eksentrisk, men aldri kjedelig.

Triangelet – Legal, Ujevnt og Muskedunder
Christies gate og Foreningsgaten

I en perfekt trekant på kartet ligger tre av de beste barene Bergen har å by på, hvis du vil preike skit med dine venner. Setter du deg ned her vil du sannsynligvis få følelsen av at du er i en by som aldri legger seg før klokken er tre. Her figurerer hippe og urbane studenter/aspirerende artister, samt et knippe drikkeglade lokale sjeler (og Stoffredaksjonen, da). Se og bli sett, drikk og bli drukket. Det er stort sett den gode samtalen som dyrkes i Triangelet, men vil du riste på hoftene skal du ikke se bort fra at det plutselig oppstår et lite dansegulv på Legal i de sene nattetimer.

No Stress
Hollendergaten

Gjemt i en liten bakgate et steinkast fra Korskirken finner du en av Bergens beste cocktailbarer. Som navnet tilsier, er dette plassen for å glemme svette lesesaler eller traumatiserende minner fra fadderuken. I et autentisk lokale, med en cocktailmeny av en annen verden og mulighet for å spille Mario Kart, ligger alt til rette for å utvikle nye vennskap, eller å pleie de gamle. Men vær tidlig ute, her blir det fort fullt.

Ricks
Chr. Michelsens gate

Vestlandets største utested er stedet for å miste seg selv. Pans Labyrint blir som Den Himmelske Freds Plass å regne, sammenlignet med de klaustrofobiske Ricks-katakombene. Med mindre du står på det glisne dansegulvet, da. Ved inngangen kan du beundre et monument over de falne under andre verdenskrig, da Gestapo holdt til i bygget, mens du kaster et stjålent blikk på den grå massen av fulle studenter og funderer over tidens gang. Standup på torsdager.

The Tasting room
Engen

Byens beste whiskeysamling finner du rett ved Den Nationale Scene. Med lun stemning, hyggelige bartendere og fotballvisning i kjelleren er The Tasting Room likevel ikke forbeholdt fiffen. Kunnskapsrikt personale sørger alltid for at du får noe du liker. For tinderdaten du har troen på, gode venner med litt stipend i lommen, eller foreldre på bybesøk – dette er stedet for gode drinker det er verdt å betale for.

Vaskeriet
Magnus Barfots gate

SILENT DISCO. Hver onsdag og torsdag er det tettpakket på dansegulvet med grønne og blå neonlysende hoder, gutta nikker rolig til hiphop og jentene (og de mer danseglade gutta) svinger seg til hitsa. Det mest magiske er at du kan ta av hodesettet og prate i normalt stemmeleie ved bordene. Kom tidlig! (I helgene er det høyere aldersgrense og medfølgende mer voksen stemning, for de som liker det.)

Østre – 18
Østre Skostredet

Byens sted for lydkunst og elektronisk musikk, som de selv skriver. Østre er neppe det første stedet du oppdager som fersk bergensstudent. Det er synd. For Østre er klart et av byens kuleste utesteder. Om du er ute etter dronemusikk av byens mest diffuse slag, veldedighets­konserter for å dekke narkobøter eller å danse deg gjennom natten er dette stedet for deg. Sjekk ut EKKO-festivalen. Stol på oss.

Downstairs – 18
Vestre Torggaten

Bare navnet burde få noen alarmer til å ringe, for her er det metaforisk sett like skittent og ukoselig som trappeoppgangen til melkerommet på barneskolen. Så er også klientellet purunge. Downstairs har 18-årsgrense, og følgelig er atmosfæren en av pubertal forventning og Vodka Red Bull-indusert overtenning. Dra hit hvis du vil ha guttastemning og klamydia.

 

Uteliv i Bergen er forøvrig en egen Wikipedia-artikkel på nynorsk. Se denne for en mer utfyllende liste. (Det var ikke der Stoffredaksjonen fant sine bidrag. Vi er kule.)

 

TIL OVERSIKT

 

KUNST

Kunst (tysk for «kunnen») er en fellebetegnelse på menneskeskapte fenomener som blir laget for å dekorere og for å dele en opplevelse, fortelling eller følelse (Wikipedia, 2019).

Pamflett
Magnus Barfot gate

Pamflett drives av kunstnere og designere som et utstillings- og arbeidslokale og her arrangeres det utstillinger, workshoper og andre arenaer for kulturell mingling. I Kiosken kan du kose seg med unike varer som lokalproduserte zines, billedkunst, musikk, klær og keramikk. De ansatte er behjelpelige om man ønsker å trykke opp plakater eller magasiner på den miljøvennlige Riso-printeren.

Kode
Rasmus Meyers Allé/Nordahl Bruns gate

Du kan ikke lage en bergensguide uten å nevne Norges nest største kunstgalleri. Med fire bygg i sentrum og tre komponisthjem i periferien, dekker Kode spekteret fra nasjonalromantiske landskaper til spennende samtidskunst. For kun 60 kr for studentbilletten (som varer i to dager) kan du utforske noe av den fineste kunsten både Norge og verden har å tilby.

Galleri Fisk
Kong Oscars gate

Når man er student i Bergen er det en kardinalsynd å ikke utforske kulturlivet. Og hva er vel bedre da enn å gå til neste generasjon kunstnere i egen person? Galleri Fisk er opprettet og drevet av studenter ved KMD. Her vet du aldri hva som møter deg når ny utstilling åpner (med alkohol!), men det er alltid noe særegent å se, om det er kunstneren selv eller utstillingen

 

TIL OVERSIKT

 

RESTAURANTER

Restaurant er avledet av det latinske verbet «restauro» som betyr «å reparere». En restauratørs jobb var å stille sulten. Restaurant brukes ofte om større og finere spisesteder med et bredt utvalg av varme og kalde matretter og drikkevarer hvor gjestene betjenes av kelnere/servitører.

Inside
Vaskerelvsmauet og Vetrlidsallmenningen

Det perfekte stedet for en smakfull burger og en øl. Mørkt interiør, gammel rock, og en stor burgermeny gjør Inside til en del av bybildet. Soyaburgerne de serverer er ikke et dårlig alternativ, og studentrabatten hjelper magre pengepunger. De har «crispy hot kicks» med ghost chili, lavkarbomeny, og en utfordring til de som tror de kan spise 1.8 kilo mat på under 60 minutter!

Kafé Spesial
Christies gate

Kafé spesial er for mange synonymt med kvalitetsøl, kvalitetspizza og kvalitetstid. Med nesten full score på Tripadvisor er restauranten en favoritt for både bergensere og tilflyttere. Her kan du vasse i lokal øl og sluke i deg en knasende tynn pizza. Og det beste av alt: Du har faktisk råd. Verdt et besøk? Definitivt. Du finner sjarmøren i Christies gate 13.

Lucy
Marken

Det var stor uenighet om hva som var Bergens beste etiopiske/eritreiske restaurant – helt til Lucy dukket opp. Nå er det ingen tvil om hvor man finner den heftigste matopplevelsen. Betjeningen er briljant, kokken er kul, og maten er magisk (Key Wått anbefales). Rettene serveres som lefser (injera) med fresende gryteretter til. De vante besøkende tar hendene fatt når måltidet fortæres, men det er innafor å be om bestikk.

Mandalay
Sparebanksgaten

I Skostredet finner du byens rimeligste ordentlige sushi, med knallgrønne vegger og like knall service. Hundre kroner for åtte biter er et kupp, og selv om det er mer enn den jevne student kan bruke på middag hver dag er det vel verdt turen. Ta med en venn etter at stipendet er på konto, og Mandalay stiller med god mat til en svært god pris.

Pink fish
Galleriet

Selv en beinhard Grandiosa-student trenger et avbrekk i blant, og på hjørnet av Galleriet finner vi en nykommer vel verdt turen. Med noe eksentrisk interiør serverer de her ferske poké bowls og fiskewraps, til litt over hundrelappen, med mer omega 3 enn du får i deg en gjennomsnittlig uke. Ta gjerne med maten til Festplassen om været tillater det.

Colonialen
Østre skostredet

I Litteraturhusets første etasje har Colonialen et bredt og deilig konsept. Bak vindusfasaden kan du benke deg i akkurat passe stilige omgivelser, sammen med akkurat passe mange småbarnsmødre og litteraturvitere. Her er det noe for alle, om du så er fysen på gjærbakst og en kaffekopp, en bedre middag eller et glass rødvin før du går og blir klokere på et av husets arrangementer.

Nama
Lodin Lepps gate

Byens beste sushi. Også byens dyreste. Det er hit du går når du har fått jobb, når du kjenner en raus sjel med fast jobb, eller når foreldrene er på besøk og vil unne deg det du ikke orker å tenke på resten av året. Når muligheten byr seg er det vel verdt et besøk, men den slanke lommebok bør se annetsteds.

 

TIL OVERSIKT

 

LESESALER

En student (maskulin og kjønnsnøytral form; studine som lite brukt femininum) er en person som studerer, det vil si får undervisning og tar utdanning, særlig ved en høyere læreanstalt eller skole (Wikipedia, 2019).

Bergen Offentlige Bibliotek
Strømgaten

Bygget som troner mellom Storsenteret og togstasjonen er over hundre år gammelt. Det betyr ikke at biblioteket ikke henger med i tiden. Med kaféen Amalies hage, egen lesesal og andre leseplasser rundt omkring bygget (blant annet i vinduskarmene i andre etasje), er biblioteket en av Bergens absolutte studentskatter. Noen av byens feteste diskusjoner og arrangementer skjer også her, så det er bare å følge med.

HF-Biblioteket
Haakon Sheteligs plass

I en ørken av knusktørre lesesaler på byens mange fakulteter fremstår HF-biblioteket som en oase. Leseplassene fylles raskt opp hver dag med et allsidig persongalleri fra samtlige av byens studiesteder. Her finnes alt fra gjennomsnittlige HF-travere, til streite jusstudenter og NHH-ere som «aldri passet helt inn» der de kommer fra. Kaféen er dyr, men hyggelig, og oppe i boktårnet kan du få et helt rom nesten alene!

Sydneshaugen
Sydnesplassen

Når det er fullt eller stengt for kvelden på HF-biblioteket, er Sydneshaugen en verdig erstatter. Selv om bøkenes sjarm byttes ut med grått kontorlandskap, kan god kapasitet og stikkontakt på hver plass gjøre opp for tapt inspirasjon. Salene er nylig oppusset, og det er egentlig ikke så verst når du legger snobberiet på hyllen.

Matnat-biblioteket
Allégaten

Realfagbyggets brutalistiske betongfasade er ikke særlig innbydende, men biblioteket i første etasje er nyoppusset og fargerikt med vinduer og deilig belysning. Et åpent landskap med både lesesalplasser, gruppebord, kollokvierom og lenestoler, luftig og rolig. For de fleste er det lengre å gå enn til HF og SV, men for en god arbeidsøkt er det verdt det, og i eksamensperioden er det større sjanse for å få plass her om du er en syvsover.

 

TIL OVERSIKT

 

TRENING

Trening er å øve, helst systematisk, for å utvikle, forbedre eller opprettholde ferdigheter, evner og egenskaper. Dette gjøres gjennom planlagte, gjentatte repetisjoner, eller en mer allsidig tilnærming der en ferdighet eller evne krever øvelse av andre grunnleggende ferdigheter eller evner for å oppnå ønsket utvikling (Wikipedia, 2019).

Barry’s Bootcamp
Nonnesetergaten

For den beinharde studenten med deltidsjobb: Ta med deg en venn og tre inn i det røde rommet som er Barry’s Bootcamp midt i sentrum. Her er veggene dekket av speil, trenerne er gira, og etter endt økt har du en noe overpriset, men veldig god, shake ventende på deg i resepsjonen. Flotte garderober for den kvinnelige student, med både såper, q-tips og hårfønere. Den mannlige student har muligens enklere kår.

Yogarommet
Strandgaten

Trenger du et pust i bakken? Yogarommet spesialiserer seg på Iyengar-stilen, hvor man aktivt bruker hjelpemidler som blokker, belter, bolstere, og etterhvert som man blir flinkere får man henge fra veggen i et tau! Klassene har ulike vanskelighetsgrader, og det finnes egne introduksjonskurs for nybegynnere. Egne student- og introduksjonspriser. Det er aldri for sent eller tidlig til å la seg reinkarnere til et mer velbalansert studentliv. Namasté!

Sammen Vektertorget
Christies gate

Det kjipeste Sammen-senteret, rent objektivt. Svett, innestengt, ikke et eneste vindu. Likevel har det en unik sjarm med sin fordomsfrie guttastemning og avflassede kettlebells. En stor fordel er alle krikene og krokene. Her er det lov med fyrstikkarmer og froskelår. Hvis du vil ha den samme intime, men folkelige stemningen, men også svømmehall inkludert i prisen, dra på Studentsenteret.

Sammen City
Vestre Strømskaien

Det nyeste senteret er gigantisk, og har alt du trenger pakket inn i en sporty SATS-atmosfære. Alltid nok tredemøller og gode gruppetimer. Hvis du vil være anonym og svette bort feriemagen i fred, er ikke dette stedet for deg. Men det er alltid plass for den som er villig til å gjennomføre pingleprogrammet sitt blant crossfitatleter i siste mote.

 

TIL OVERSIKT

 

PARKER

Park (fra fransk, av middelalderlatin parricus, «innhegning, dyrehage») er større grøntområde med beplantning, stort hageanlegg») og et vernet grøntområde, enten vernet som en nasjonalpark slik det er skapt fra naturens side (eller tilnærmet slik), eller det kan være et anlagt område, ofte i bybebyggelse, til glede og rekreasjon for mennesker (Wikipedia, 2019).

 

Arboretet – Botanisk Hage
Milde

Dette er en perle. Tre kvarter med 53-bussen fra busstasjonen ligger det desidert vakreste stedet hele Bergen kommune. Tiltaket det er å sette av halvannen time til bussreise belønnes garantert når du vandrer i den eventyrhagen Arboretet er. Alle hagene er nydelig sammensmeltet med norsk skoglandskap. Området er gigantisk og inneholder blant annet Nord-Europas største samling rhododendron, Norges største rosehage og de vakreste varianter av flora fra hele verden.

Nordnesparken
Nordnes

Ofte forblåst og mørk. Parken er en yndet destinasjon for stevnemøter. I sommersesongen er dette ypperlig sted å slikke sol, drikke øl og hilse på forbipasserende hunder. Det finnes også en rekke bortgjemte steder å sitte i skråningen ned mot sjøen mellom Sjøbadet og lekeplassen om man søker en mer privat rendezvous.

Nygårdsparken
Høyden

Nygårdsparken er en perle med skulpturer, svanedam og enorme trær for de gangene du vil skånes for solen (les: regnet) om sommeren. Deler av parken er fremdeles stengt, men 74,2 dekar er mer enn nok plass for de som absolutt vil spille musikk over høyttaler/balansere på slakkline/trikse med hacky sack/sjonglere/snurre diabolo/spille Wonderwall på kassegitar, eventuelt bare grille og kose seg.

Muséhagen
Høyden

Rett ved studentsenteret finner du den vakre Muséhagen. På sommerdager ligger det her utslåtte studenter på enhver grønn flekk. Med over 3000 arter er denne grønne lungen en del av Bergens botaniske hage, men om du ikke er av den planteglade typen funker også Muséhagen til det de fleste andre parker funker til: lunsj, sol, en god bok, venner og øl.

 

TIL OVERSIKT

 

FJELL

Fjell er en større landskapsformasjon, en landskapstype eller geografisk område. Det benyttes først og fremst om høyere lender og åser, eller områder som ligger så høyt at de er naturlig fri for skog. Det er i Norge ingen spesifikk høyde som avgjør om en høyde er en ås eller et fjell, men i Storbritannia er det 2000 fot (610 meter). Norges høyeste fjell er Galdhøpiggen, mens det høyeste fjellet i verden er Mount Everest (Wikipedia, 2019).

 

Stoltzekleiven

Det er mange veier til Fløyen. En av dem starter ved en gudsforlatt bussholdeplass, og tar deg opp noen uhyre bratte steinheller. Man kaller den for Stoltzen. Her sleper man seg opp i selvforakt, og konkurrerer om hvem som kan gjøre det raskest. Dersom du ikke allerede er tvunget i kne av melkesyra, kan du nyte utsikten på toppen. Etter hvert vil lårene dine bli enorme.

 

Løvstakken

Løvstakken er fjellet for deg som synes at Stoltzen er for prestisjebelastet, og opplever at Ulriken kan være en dørstokkmil unna. Den nye Løvstien gjør byens flotteste fjell tilgjengelig for enda flere, og en tur krever verken nistepakke eller kakao – selv om det er fritt frem for studenten som vil nyte fjellturen for mer enn trening. Flere redaksjonsmedlemmers favorittfjell.

 

Blåmanen

Blåmanen byr, i likhet med de andre seks byfjellene, på vakker natur. Blåmanen tilbyr i tillegg en anstendig fjelltur. Fjellet er ikke byens høyeste. og det er omdiskutert om det i det hele tatt skal være en del av De syv fjell siden det ligger bak et annet fjell heller enn ved byen. Blåmanen er full av fine, små foreningshytter, og lange stier som blodårer opp til den blanke fjelltoppen.

 

Lyderhorn

Lyderhorn er den vakre lillesøsteren av de syv byfjellene. Prinsessen, om du vil. Med stier fra Laksevåg og Loddefjord er den 369 meter høye sjarmøren likevel noe ufortjent fraværende i de fleste studenters liv. Men for de eventyrlystne: en kort busstur unna venter en spektakulær 360 graders utsikt over Bergen. Gå på ettermiddagen og få med deg solnedgangen!

 

Syvfjellsturen

En årlig begivenhet hvor man bestiger alle Bergens syv fjell på én dag. Dette er en tung tur selv for fjellgeitene, så et mer overkommelig alternativ er firefjellsturen. En opplevelse å være med på, selv om du naturligvis kan gå i fjellene helt gratis ellers. Det koster en slant å være med, men du får en T-skjorte idet du kommer i mål. Denne kan fungere som snikskryt-pysjamas i minst to år etterpå.

 

Fløyen for viderekomne

Enkelte dager er det like travelt opp hovedveiene til Fløyen som på Torgallmenningen. I umiddelbar nærhet fra den ofte overfylte plassen ved Fløibanens endestasjon finner du utallige steder med minst like god utsikt. Plott inn Fløyvarden i ditt søkefelt, eller Fjellhytten dersom du orker å gå litt lenger. Utforsk nye stier. Og på kalde og mørke dager er den åpne varmestuen ved Åsebu en ypperlig destinasjon.

 

TIL OVERSIKT

 

GODT OG BLANDET

Bergen kan også by på en rekke aktiviteter du kan gjøre med venner, kjæreste eller familie – eller alene. Byens eneste oppvarmede sjøbad finner du på Nordnes Sjøbad, hvor et forfriskende dypp i vannet nytes med åpen utsikt mot fjorden. Badstuen er disponibel om man angrer på det spreke nyttårsforsettet. Rett rundt hjørnet finner vi Norges største akvarium – Akvariet i Bergen. Midt i blinken når «dyrehold ikke tillatt» ble oppdaget litt for sent i leieforholdet. Her får du se både koi-karper, krokodiller og edderkopper, samt pingvin- og sjøløveshow.

Eksamensperiode? Gjengen lei av Stoltzen og øl? Vi har stedet for deg: Wasteland. Skyt vekk all frustrasjon og stress med en runde lasertag. 100% suksessgaranti og 10% studentrabatt – eller enda bedre, om du klarer å overbevise om at du feirer barnebursdag loves det gratis is til barna og en kaffekopp til de voksne etter at massakren er over. Fortsett kvelden på en av byens mange studentbarer, og gå innom Trekroneren på vei hjem.

Kongen satt ut fisk i Lille Lungegårdsvann for noen år siden. Disse har nå blitt store. Her kan du lovlig fiske flott og smakfull ørret. I tillegg er kaien bak Bontelabo en god fiskeplass i sesongen, og det beste stedet å stifte bekjentskaper med øst-europeiske hobbyfiskere. På grunn av forurensning fra tidligere tungindustri frarådes inntak av stedbundne arter, spis makrell!

En dagstur til klatreparken Høyt og lavt anbefales for store og små, der baner i forskjellige vanskelighetsgrader åpner for både pyser og apekatter. Kanskje en plass for å imponere din utkårede? Om du foretrekker mindre mosjon og mer kultur bør du sjekke ut hva Den Nationale Scene har å tilby. Her kan man bli Teatertjommi og få svært gode rabatter. Den som er hypp på noe midt i mellom bør besøke pittoreske Gamle Bergen for en spasertur i historiske omgivelser.

Uansett hva du liker å drive med, trenger man aldri kjede seg i Bergen by. Gratulerer til deg som har valgt Norges flotteste plass å studere! Stoff vil fortsette å vise vei både i kultur og samfunn. Husk å plukke oss opp hver måned, og sjekk Bergen Revels på baksiden for å holde deg oppdatert på utstillinger, debatter, konserter, klubbkonsepter og aktiviteter som byen vår har å by på.

 

TIL OVERSIKT