Arne Brimi
Natur- og TV-kokk

Helsing frå Jotunheimen.
Jotunheimen er raus, krevjande og inspirerande. Slik naturen skal vera. Men eg er født og bur innunder Jotunheimen. Her er min identitet. Her finn eg trua på framtida, tid til å tenkja, her har eg flott utsikt på samfunnet og verda. Eg har tru på at vi alle må finna vår plass. Der vi høyrer til og kan gjera ein forskjell.
Framtida er over oss. Vi har store utfordringar, noko vi må ta innover oss. Vi har også store moglegheiter til å endre, påverka.Vi kan vera enda meir bevisste på kva vi et. Kvar kjem maten frå? Kor naturleg er råvarene? Human bærekraft osv.
Eg er heilt sikker på at vi må dyrke meir av maten vår sjølve. Bli mindre avhengig av ein global, vill matindustri. Vi har så mykje gode råvare. Den norske bonden må vi ha trua på. Han/ho er fenomenal. Tidleg i karrieren satte eg eit navn på det eg jobba med: NATURENS KJØKEN.
Sentralt var og er: Kultur, tradisjon, råvarer, folk. Dette har nok vore min suksess. Kanskje er det lurt å laga seg ein idé på kva ein skal retta livet etter.
Ut over det har eg ikkje planlagt mykje, ting kjem lettare av seg sjøl om ein har ein identitet og ideologi.
Jørgen Sørheim
Kokk på Sammen Studentsenteret

Seks gode grunner til å jobbe som kokk.
1) Ingen studielån. Arbeidsvilje og et hekto med interesse trumfer fagbrev i de fleste kjøkken, så du får monies under opplæring. Og paraplydrinker på Azorene når du pensjonerer deg.
2) Et yrke med fremtid. Når tjommiene og tjomminene dine er erstattet av en Skynet-robot med den nyeste GPT-modellen pluss kommunikasjonsrådgiver-modul 2.0 og financebro-vaffelvest, står du til knes i jobbtilbud.
3) En aktiv hverdag på beina. Mennesket er laget for å bevege seg. Tenk så sykt kjedelig: sitte på kontoret i åtte timer, sitte i bilen i middagsrushet, sitte i sofaen og se på Skal vi danse og Mot i brøstet resten av dagen. Rinse and repeat til du dør! :O
4) Eksponering for ulike mennesker og kulturer. Dritviktig! Vi har det sykt fint her i lille Norge, så det er utrolig sunt å møte kule tryner fra Ukraina, Vietnam, Eritrea, India, Polen, Mexico, ja, til og med Sverige, og få lære litt om hverdagen, bakgrunnen og matkulturen fra forskjellige deler av verden.
5) Mat er kjærlighet. Bestemor sin hønsefrikassé. Nybakt brød på en lørdag morgen. Stillheten etter første munnfull i et middagsselskap, og alle bare «dette var jæla godt!». Det er en veldig fin del av livet, og du kan jobbe med det hver dag.
Eline Sofie Sunde
Prisvinnende kokk, del av Kokkelandslaget

Hva man bør gjøre i livet?
Hvem søren vet egentlig svaret på det?
Ikke jeg. Men jeg har noen teorier.
Gjør det du vil. Tør å ta sjanser. Reis, møt folk og opplev nye kulturer, spis rar mat – jo styggere det ser ut, jo bedre smaker det som regel. Hør på høy musikk, gjør noe nytt eller gå deg vill i skogen og lat som du har kontroll. Poenget er å kjenne at du lever – ikke bare eksistere på autopilot.
Jeg har brukt mesteparten av mitt voksne liv på å jobbe. Jobbe masse. Men det har også gitt meg enorme opplevelser. Jeg har jobbet på alt fra fjonge restauranter til små hull i veggen, vært lærer, TV-programskaper og fått servert geiteballer i peanøttsaus et sted i Uganda. (Lang historie. Veldig god saus.)
Uansett hva du gjør – finn noe du faktisk liker. Noe som gir deg historier du kan le av når du sitter som pensjonist med altfor god tid.
Jeg hater A4. Men om du først må leve A4 – sørg i det minste for at arket har litt vinflekker og kafferinger på seg.
Hilsen en kul kokk og livsnyter.